NBA liga zvanično legalizovala korištenje marihuane u narednoj sezoni

Najjača košarkaška liga svijeta (NBA) legalizovala je konzumiranje marihuane igračima koji od ove sezone više neće biti testirani na ovu supstancu, javlja Adrian Wojnarowski.

NBA liga više ne smatra marihuanu nelegalnom supstancom, a Sindikat igrača (NBPA) potvrdio je ovom američkom novinaru da NBA liga više neće imati nasumična testiranja na marihuanu, što znači da su doslovno igrači dobili dozvolu za korištenje.

Jasno, to ne znači da su nakon ovoga sve ostale supstance dozvoljene i Wojnarowski prenosi da će testiranja biti nastavljena kako bi se suzbilo korištenje supstanci koje podstiču bolje igre sportista (steroidi), kao i korištenje ostalih narkotika.

“Dogovorili smo sa Sindikatom igrača da produžimo obustavu nasumičnog testiranja na marihuanu za sezonu 2021-22., a program ćemo usmjeriti na ispitivanje na proizvode koji poboljšavaju performanse, kao i droge”, rekao je u srijedu glasnogovornik NBA lige Mike Bass.

Dekriminalizacija marihuane godinama je glavna tema na nivou američke vlade, a tamošnji mediji pišu da je američka sprinterica Sha’Carri Richardson izostavljena sa spiska za Olimpijske igre nakon pozitivnog testa na marihuanu.

Za kraj se navodi da je više od pola američkih država dekriminaliziralo posjedovanje malih količina marihuane.

Izvor: klix

Prethodni članakPobjegli smo od mržnje i beznađa u Bosni
Sljedeći članakVozača u BiH nema ni za lijek, a egzodus tek slijedi