Natapate li i gulite bademe prije konzumacije? Trebali biste

PREMDA nema štete u konzumaciji suhih badema, mnogi ljudi slijede savjete baka i djedova te ih namaču i gule prije konzumacije. No jesu li natopljeni bademi zapravo bolji, nude li dodatne zdravstvene prednosti i je li to uopće vrijedno gnjavaže?

Ispitivanja pokazuju da su namočeni bademi bolji od sirovih, a razloga je nekoliko.

Prednosti badema

Bademi su prepuni hranjivih tvari i izvrstan izvor vlakana, bjelančevina, vitamina E, magnezija, mangana, bakra, fosfora i mnogih drugih korisnih sastojaka. Svi ti nutrijenti pomažu pri mršavljenju, poboljšavaju zdravlje kostiju, raspoloženje, smanjuju rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

Prema studijama, rizik od raka dojke može se smanjiti konzumiranjem veće količine kikirikija, oraha i badema. Bademi povećavaju razinu antioksidansa u tijelu, snižavaju krvni tlak i poboljšavaju protok krvi.

Ako uživate u redovitom grickanju ove vrijedne namirnice, potrudite se da je dan prije namočite i ogulite.

Namakanje poboljšava njihovu probavljivost

Namočeni bademi se lakše i bolje probavljaju od sirovih ili pečenih. Sve što je natopljeno vodom lako je žvakati i mekše je za probavni sustav.

Bolja iskoristivost nutrijenata

Dostupnost hranjivih tvari iz badema povećava se kad se namoče, a antioksidansi i prednosti vlakana povećavaju. Namakanjem se uklanjaju i nečistoće koje mogu spriječiti apsorpciju određenih hranjivih tvari.

Pospješuje mršavljenje

Namočeni bademi oslobađaju enzime poput lipaze, koji pojačavaju metabolizam i pomažu pri mršavljenju. Stoga, ako ste u planu mršavljenja, preporučuje se jesti bademe uz obroke. 

Uklanjanje fitinske kiseline

Kad ne namačemo bademe, u njima se zadržava fitinska kiselina, koja na sebe veže neke od nutrijenata, sprječavajući njihovu apsorpciju u organizmu.

Izvor: index

Prethodni članakSrednjoškolci iz Posušja napravili automobil na solarni pogon
Sljedeći članakMršavljenje uz manje ili nimalo ugljikohidrata? Evo što vam je činiti