Najbolja poza za spavanje: Više se nećete buditi ukočeni i kruti

Iako možda ne postoji univerzalno ‘najbolji’ položaj za spavanje, postoji najbolji način držanja tijela, a sve se svodi na to da kralježnica bude u svom prirodnom položaju. To se postiže ležanjem na leđima ili na boku

Najbolji položaj za spavanje je onaj u kojem je kralježnica izravnana, kažu Board Michael J. Breus,  specijalist za spavanje, i dr. Nishi Bhopal, psihijatar specijaliziran za medicinu spavanja.

Važno je pronaći položaj koji je najudobniji, a koji istodobno kralježnici pruža potporu. Dok ležite, kralježnica bi trebala slijediti svoje prirodne zavoje na vratu, srednjim dijelu i donjem dijelu leđa.

– Kako bi se ove krivulje uskladile cijelo tijelo mora biti podržano – kaže Breus i dodaje da se to obično najlakše postiže ležanjem na leđima ili na boku s rukama uz tijelo. Spavanje na trbuhu obično ne omogućava pravilnu potporu kralježnici.

24sata

Dobar položaj pri spavanju omogućuje tijelu da se potpuno opusti i dobije podršku, što može ublažiti ukočenost nakon buđenja. Loše držanje može pogoršati nelagode u kukovima, leđima, vratu … te stvoriti nove probleme poput ukočenosti, osobito u zglobovima.

– Također, odaberite i jastuk odgovarajuće debljine kako bi kralježnica imala što bolju potporu – savjetuje Bhopal, a piše mbg.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakKontrolira li vas partner, prijatelj ili pak roditelj? Odat će ih ovih 13 primjera ponašanja