7.1 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiNajbolja hrana koju biste trebali jesti ako želite doživjeti stotu

Najbolja hrana koju biste trebali jesti ako želite doživjeti stotu

HRANA ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.

Studija objavljena u časopisu Circulation bavila se sudionicima koji se hrane zapadnjačkom hranom, koja obiluje crvenim mesom, prerađenom hranom, rafiniranim žitaricama i šećerom, te onima koji su razboritiji, pa se njihova prehrana temelji na povrću, voću, mesu peradi, ribom i cjelovitim žitaricama. 

Nakon 18-godišnjeg praćenja istraživači su primijetili 17 posto manji mortalitet i 28 posto manji rizik od smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima kod onih koji se drže razborite prehrane. 

Studija je također otkrila da su oni koji slijede zapadnjački stil prehrane imali 21-postotno povećanje ukupne smrtnosti i 22 posto veći rizik od smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima. 

Dakle, ako prehrana igra ključnu ulogu u tome koliko dugo živimo, koja je hrana najbolja? Ispostavilo se da je to grah. 

Plave zone, mjesta na svijetu na kojima ljudi najduže žive, dijele mnoge sličnosti u prehrani i načinu života, a svima je zajednički unos mahunarki.

Prema The American Journal of Lifestyle Medicine, postoji devet zajedničkih nazivnika među ovim regijama, koji uključuju stvari poput više kretanja, pronalaženja svrhe življenja i ispijanja razumnih količina vina. Također, tu je i koncept jedenja više namirnica biljnog porijekla, a naglasak je na tome da je grah kamen temeljac prehrane stogodišnjaka. 

Zašto je grah toliko važan?

Stanovnici takozvanih Plavih zona u danu pojedu šalicu graha. On je prepun biljnih bjelančevina i vlakana i gotovo uopće ne sadrži masti. Na primjer, jednom šalicom crnog graha konzumirat ćete 15 grama proteina, 15 grama vlakana i manje od jednog grama šećera i masti.

Prema američkom Gerontološkom društvu, utvrđeno je da dovoljno vlakana u prehrani smanjuje rizik od depresije, hipertenzije, dijabetesa, pa čak i demencije.

Grah također sadrži snažan antioksidans zvan polifenol, za koji su istraživači otkrili da također može pomoći u zdravom starenju. Prema recenziji iz The International Journal of Molecular Sciences, polifenol se nalazi u mnogim različitim vrstama graha, a dokazano je da ima protuupalna svojstva, kao i da djeluje protiv dijabetesa i pretilosti.

izvor: index

spot_img