Lijepe i nezahtjevne sobne biljke koje je lako održavati

Biljke su uvijek dobrodošao ukras u domu. Osim što vizualno djeluju vrlo efektno, osvježavaju prostor, pročišćuju zrak, ali i potiču kreativnost. No izbor biljaka nije baš lagan zadatak pa mnogi posežu za provjerenim vrstama poput monstere ili fikusa. Ako pak u svom domu priželjkujete nešto malo drugačije, ovo su biljke koje će izazvati “wow efekt”.

Liste biljaka koje su lagane za uzgoj i održavanje vrlo su popularne, pa gotovo svi kod kuće ili u uredu imaju monsteru, fikus i biljku zmiju. Ako su vam te sveprisutne biljke već malo dosadile te ste u potrazi za jednako efektnim, no ipak malo drugačijim primjercima, bacite oko na srodnike popularnih vrsta. Sve su redom vrlo lake za uzgoj, zahtijevaju minimalno brige i zalijevanja, nemaju problema sa štetočinama, a vizualno izgledaju doista dojmljivo, piše tportal.

Malo drugačiji filodendron

Filodendron najbolje uspijeva na neizravnom svjetlu te zahtijeva zalijevanje svega jednom tjedno. Ova dojmljiva biljka s listovima srcolikog oblika dominira prostorom, a stručnjaci za uređenje interijera vole je zbog egzotičnog izgleda. Njen vrlo zanimljiv i blizak rođak je Philodendron selloum, a naziva ga se i ‘čipkastim drvetom’. Potječe iz Južne Amerike, a uzgajan kao sobna biljka može doseći i dva metra.

Tamnozeleni listovi prilično su veliki s dubokim i naglašenim žilama. Philodendron selloum raste u obliku debla, međutim lišće, koje je njegov najveći ukras, vrlo ga dobro skriva. Idealan je za uzgoj u kutu dnevne sobe, a njegov izgled stručnjaci opisuju kao vrlo arhitektonski i egzotičan.

Slatko čudovište

Klasična monstera sa sjajnim rupičastim lišćem i neodoljivim prizvukom meksičkog ugođaja nedavno je osvojila ljubitelje dizajna pa se brzo pojavila na tapetama, ali i futrolama za telefone. Klasična monstera vrlo je popularna zbog svog snažnog vizualnog efekta zahvaljujući ukrasnom i velikom lišću, ali i zbog jednostavnog uzgoja. Međutim ako u svom domu želite nešto malo drugačije, ali i dalje vrlo efektno, odličan odabir je Monstera adansonii, još jedna u nizu predivnih visećih biljaka zanimljivih listova.

U žargonu je poznata i pod nazivom ‘švicarski sir’ jer umjesto proreza na lišću, kakve ima klasična monstera, ima rupe. Stručnjaci za uređenje interijera obožavaju je jer prostoru daje malo dramatičnosti, a ova vrlo skulpturalna biljka, poput svojih srodnika, laka je za uzgoj te dobro uspijeva osobito na neizravnom svjetlu, što je čini idealnim odabirom za stanove.

Bucmasta i otkačena biljka zmija

Sanseverija, poznata i pod nazivima svekrvin jezik i biljka zmija, zahvaljujući efektnom izgledu pronašla je mjesto u brojnim domovima i uredima. S tamnozelenim mesnatim lišćem koje djeluje poput umjetnog, osim dojmljivog izgleda, ova ukrasna sobna biljka čisti zrak od nakupljenih toksina, što povećava njezinu popularnost. Nešto malo drugačije, neuobičajenija, a no itekako efektna njena varijanta je starfish, čiji izgled neodoljivo podsjeća na morsku zvijezdu.

Za razliku od uskih i okomitih listova biljke zmije, sanseverija u obliku morske zvijezde ima bucmaste i cjevaste listove koji se sužavaju pri vrhu. Raspored listova, kako i samo ime govori, podsjeća na oblik morske zvijezde, a stručnjaci za uređenje interijera kažu da prostoru daje ‘punk rock efekt’. Osim odličnog izgleda, odlikuje je jednostavnost uzgoja – uspijeva na bilo kojem svjetlu i općenito zahtijeva vodu svaki drugi tjedan, a dovoljno joj je zalijevanje čak i jednom mjesečno.

Malo drugačiji fikus

Fikus je jedan od najčešćih izbora biljaka za uređenje interijera, a po popularnosti predvodi lirasti fikus jer osvaja jednostavnim uzgojem i vrlo efektnim izgledom. Ako pak za uređenje svog prostora priželjkujte nešto malo drugačije, no jednako dojmljivo i jednostavno za uzgoj, bacite oko na fikus Audrey. Osim slatkog imena, krasi ga vrlo zanimljiv izgled. Bliski rođak lirastog fikusa jedinstvena je drvenasta biljka sa svijetlim deblom i živahnim zelenim lišćem prošaranim svijetlozelenim žilama. Podrijetlom iz Indije i Pakistana, fikus Audrey čak je manje zahtjevan po pitanju održavanja od svog rođaka. Odgovara mu jako svjetlo, ne traži često zalijevanje, a najbolje uspijeva u toploj i vlažnoj klimi.

Stablo kišobran

Šeflera iz roda tropskih biljaka vrlo je atraktivna biljka te je nazivaju i kišobran drvetom. Najčešće doseže visinu od 1,5 metara, a krase je listovi karakterističnog oblika, sjajne zelene boje te s krem ili žutim šarama. Zbog svoje raskošne forme ima izuzetan dekorativni karakter te predstavlja jednu od najpopularnijih ukrasnih sobnih biljaka. Njezin srodnik, Scheffiera amate, odlična je alternativa za sve one koji žele jedinstven i ne tako čest ukras u domu.

Ako želite brzorastuću biljku koja zaista daje poseban pečat prostoru, onda ne morate dalje tražiti. Sjajno i bogato zeleno lišće i impresivna veličina ono su što je čini toliko popularnom. Daleko najupečatljiviji dio njezini su listovi jer nalikuju ruci s raširenim prstima. Premda preferira veću razinu vlage, ova biljka dobro uspijeva u zatvorenom prostoru. Zalijevajte gornja tri centimetra zemlje kad osjetite da je suha, a posađena u dovoljno velikoj posudi može doseći i gotovo dva metra visine, piše tportal.

Prethodni članakČokolada i kikiriki: Recept za jednostavan i sočan vikend-kolač bez brašna
Sljedeći članak‘Bicikliram 1000 kilometara jer želim da i drugi poput mene putuju i budu posve samostalni’