Konzumiranje gljiva moglo bi smanjiti rizik od depresije, tvrdi studija

STRUČNJACI Medicinskog fakulteta Penn State analizirali su podatke o prehrani i mentalnom zdravlju više od 24.000 odraslih osoba u istraživanju koje je trajalo 10 godina. Pokazalo se da su volonteri koji su izbjegavali konzumaciju gljiva bili skloniji razvoju depresije.

Vodeći autor, dr. Joshua Muscat rekao je: “Studija pridodaje rastućem popisu mogućih zdravstvenih prednosti jedenja gljiva.”

Akademici vjeruju da bi iza tog učinka mogla stajati aminokiselina koju proizvode gljive, a koja ima protuupalno djelovanje. Dr. Djibril, vodeći istraživač studije, rekao je: “Gljive su najveći prehrambeni izvor aminokiseline ergotioneina – protuupalnog sredstva koje ljudski organizam ne može sam sintetizirati. Visoka razina ove aminokiseline može smanjiti rizik od oksidativnog stresa, što bi također moglo umanjiti simptome depresije.”

Prethodne studije pokazale su da ergotionein može pomoći u smanjenju vjerojatnosti razvoja shizofrenije, bipolarnog poremećaja i depresije kod ljudi, a dosad je već poznato je da kalij u bijelim gljivama pomaže u smanjenju pojave anksioznosti.

No, istraživači nisu proveli diferencijaciju vrsta gljiva koje su subjekti jeli, pa nisu mogli utvrditi koje su najbolje za smanjenje mentalnih bolesti.

Bjelkinje s fakultetskim obrazovanjem uglavnom su jele velike količine gljiva, pokazalo je istraživanje. Prosječna dob ispitanika bila je 45 godina. Istraživači su se vodili s dobi, spolom i demografijom, kao i bolestima koje su sami prijavili, lijekovima i drugim prehrambenim čimbenicima.

Također su proveli zasebni test kako bi vidjeli je li depresija smanjena zamjenom dijela crvenog mesa gljivama, ali nisu pronašli povezanost.

Izvor: index

Prethodni članakJeste li znali: Zašto nikada niste – a možda niti nećete probati pravi sushi?
Sljedeći članakTrebate li piti toplu vodu ako želite smršavjeti?