Kineski i ruski ratni brodovi održali prve vježbe u zapadnom dijelu Pacifika

Ruski i kineski ratni brodovi izveli su prvu vojnu vježbu koja je uključivala i zajedničku patrole u zapadnom dijelu Pacifika, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, u patrolama je učestvovalo 10 ratnih brodova, a vježba je trajala od 17. oktobra pa sve do 23. oktobra, prenosi CNN.

“Cilj zajedničke patrole bio je pokazivanje državnih zastava Rusije i Kine, održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji, kao i zaštita pomorske ekonomske aktivnosti obje zemlje”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Osim patrola u ovom dijelu Pacifika, mornarice dvije države uvježbavale su i zajedničke taktičke manevre te su izveli niz vojnih vježbi.

Iako su vojne aktivnosti Rusije i Kine izazvale brojne reakcije, Ministarstvo odbrane Japana oglasilo se prije nekoliko dana te su istakli kako su japanski vojnici nadzirali brodove tokom aktivnosti koje su bile vezane za prolazak kroz moreuz Tsugaru, te da nije uočeno kršenje međunarodnih pravila.

Rusija i Kina su prije održavanja vojne vježbe na Pacifiku od 14. do 17. oktobra na Japanskom moru održali bilateralnu vježbu “Pomorska interakcija-2021”.

Inače, dvije države u posljednjih nekoliko godina održale su niz pomorskih vojnih vježbi od kojih je vjerovatno najupečatljivija bila “Vostok 2018” koja je uključivala simulaciju bitke rusko-kineskog saveza protiv imaginarnog neprijatelja.

Ruski lider Vladimir Putin više puta je poručio kako su Kina i njen predsjednik Xi Jinping istinski saveznici, a glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova naglasio je kako su Kina i Rusija ujedinjene poput planine te da ih veže neraskidivo prijateljstvo.

Izvor: klix

Prethodni članakNACIONALNI SPOMENIK BIH: Srbija daje milion eura za Sabornu crkvu u Mostaru, a grad i kanton ni marku
Sljedeći članakKanton o saobraćajnom haosu na Stupu: Nadležna je Federacija BiH