Kako na brzinu odlediti meso

Ako ste zaboravili izvaditi meso iz zamrzivača koje planirate pripremiti za današnji ručak, nudimo vam odličan savjet kako za tren oko obaviti ovu naizgled nemoguću misiju.

Za odmrzavanje mesa u hladnjaku trebaće vam 8 sati, na sobnoj temperaturi upola manje, ali sa ovim trikom to možete učiniti za samo 5 minuta.

Trik odmrzavanja ne uključuje korištenje mikrovalne pećnice.

Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici vrlo je popularan, ali rizičan potez kada nemate vremena za dugotrajnu proceduru. Naime, teško je odrediti vrijeme za koje ćete odlediti šniclu ili neki drugi komad mesa, a pritom ga ne početi kuhati, piše zadovoljna.hr.

Umjesto toga uzmite 2 metalna lonca, komad mesa, prozirnu plastičnu foliju i vodu sa česme.

Postupak:

Postavite jedan lonac na dno s vrhom prema gore, u prozirnu vrećicu stavite šniclu koju želite odlediti, a s drugim loncem poklopite komad mesa.

U drugi lonac naspite vruću vodu,te pustite da se meso ovako odleđuje 5 minuta. Možda ćete morati produžiti vrijeme držanja mesa pod loncem ako je u pitanju deblji komad šnicle.

Izvadite meso iz vrećice i pripremite na uobičajen način.

Zašto je ovaj trik dobar?

Metal, a posebno aluminijum odličan je provodnik topline. Komad mesa između dva metala, te u kombinaciji sa masom vode koja pritišće površinu proteina brže će dostići sobnu temperaturu.

Na ovaj način možete odmrznuti tanje šnicle od piletine, crvenog mesa ili ribe, kao i mljeveno meso koje je razvučeno tanko.

Izvor: nezavisne

Prethodni članak‘Već s 15 godina bila sam teška ovisnica o heroinu, a priliku za novi život dobila sam u zatvoru’
Sljedeći članakKesten-pire, kremasta jesenja poslastica