Je li sigurno jesti hranu na koju je sletjela muha?

Sigurno ste se, posebice tijekom ljetnih mjeseci, zapitali smijete li pojesti nešto na što je sletjela muha. Pojedini izvori tvrde kako biste hranu koju su dotaknule muhe trebali odmah baciti, ali ipak nije sve tako crno-bijelo.

Iako muhe mogu prenositi razne bolesti, većina ljudi nema razloga za strah; stručnjak za higijenu i hranu, dr. Webb, ističe kako zdrave osobe nemaju apsolutno nikakvog razloga za strah jer je njihov imunitet i više nego sposoban obraniti se od svega što bi muhe mogle donijeti na hranu. Također, dodaje kako taj rizik ovisi i o tome gdje se na svijetu nalazite.

Istraživanja koja je proveo dr. Webb pokazala su kako su muhe u urbanim sredinama manje opasne od onih na selu. Uz to, velik je rizik pojesti hranu na koju je sletjela muha ako boravite u zemljama koje se smatraju zemljama u razvoju. Naime, u takvim je državama zabilježen velik broj zaraze kolerom i tifusom nakon konzumacije hrane na koju su sletjele muhe.

Što se zapravo dogodi kada muha sleti na hranu?

Ono što muhe zapravo rade kada slete na hranu noćna je mora za sve bakteriofobe. Naime, u cijelom životinjskom svijetu muhe imaju vjerojatno najneatraktivniji proces hranjenja. Budući da muhe ne mogu žvakati moraju pronaći način kako hranu učiniti tekućom kako bi je mogle probaviti. Kako bi to učinile, muhe povraćaju složenu mješavinu enzima i sline i potom „jedu.“

Što učiniti ako vam muha sleti na hranu?

Kao i kod svega u životu, postupajte onako kako vam nalaže zdrav razum. Naravno, ovisi o tome u kojem se dijelu svijeta nalazite, ali gotovo svugdje je sigurno nastaviti jesti hranu koja je muha kratko dotaknula. Korisno je znati i kako su muhe prisutne gotovo u svakom kutku svijeta, stoga je gotovo nemoguće da nikada nismo pojeli hranu koju je dotaknula muha.

Izvor: klik.hr

Prethodni članakPrvi avion nove Wizz Airove kompanije na letu iz Abu Dhabija sletio u Sarajevo
Sljedeći članakPogledajte kako je Đoković čestitao rođendan Ibrahimoviću: Volim tu tvoju ludu balkansku glavu