Imate izbirljivo dijete? Evo kako ćete ga potaknuti da pojede svu hranu koja se nalazi na tanjuru

Djetetu ne treba stvarati pritisak oko jela, kao ni podmićivati ga da pojede ono što ne želi. No postoje drugi načini da ipak pojedu zdrave namirnice kojima nisu skloni

Australski znanstvenici proveli su više od 80 studija kako bi ustanovili što učiniti sa izbirljivim mališanima. Ustanovili su da pritisak, nagrada kao i roditeljske ucjene i prijetnje neće pomoći. S druge strane, ako obitelj jede zajedno i uključuje djecu u pripremu hrane, to će smanjiti mogućnost odbijanja nekih namirnica na tanjuru, piše Consumer HealthDay.

– Vrijeme objeda obično je vrlo stresno za roditelje izbirljive djece jer pokušavaju stvoriti ravnotežu između obiteljskog obroka i namirnica koje njihova djeca jedu. Kod nekih djeca ne vole povrće, a u drugim obiteljima djeca ne vole određene boje ili teksture jela. Neke od tih preferencija mogu se povezati sa karakterom djeteta, no to je teško promijeniti. Ipak, postoje drugi faktoru koji mogu smanjiti probleme s prehranom djece – ističe Laine Chilman sa Sveučilišta Sunshine Coast u Australiji.

24sata

– Ako jedete zajedno kao obitelj, uključujući svu braću i sestre, a objed je uvijek u isto vrijeme, to će smanjiti negodovanje kod izbirljivih mališana. Također će pomoći ako djeca sudjeluju u pripremi obroka bilo na način da biraju koje jelo će jesti ili sudjeluju u njegovoj pripravi. Međutim, ako izbirljivcima dopustite da gledaju TV dok jedu ili im nudite nagrade ukoliko pojedu određene namirnice, to može negativno utjecati na njih – dodala je Chilman.

Ann Kennedy Behr sa Sveučilišta South Australia navodi da stres potiče izbirljivost kod djece.

– Kad imate dijete koje je izbirljivo, roditelji proživljavaju veliki stres. Stalno su u brizi dobiva li dijete dovoljno nutrijenata, dovoljno hrane i dobiva li na težini u skladu s godinama – pojašnjava Kennedy Behr.

24sata

Važno je razumjeti da roditeljska zabrinutost i stres dodatno mogu potaknuti dječju izbirljivost.

– Svima će dobro doći ako izbjegavate ljutnju i ograničite negativnu energiju u vrijeme obroka. Pozitivno roditeljstvo, bez obzira koliko je ono teško u pojedinim situacijama, najbolji je korak prema naprijed kad je riječ o izbirljivoj djeci – dodala je Kennedy Behr.

Znanstvenici kažu da je važno primijeniti nekoliko strategija kako biste dijete privoljeli da pojede obrok, a to je prije svega dobar primjer. Jedite zajedno kao obitelj.

Obroke planirajte uvijek u isto vrijeme jer to smanjuje stres, a djecu uključite u pripremu obroka jer bliskost i osjećaj kontrole mogu pomoći. Tijekom objeda smanjite stres i negativne emocije, a svakako ne nagrađujte ni ne kažnjavajte izbirljivce.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakUdebljati se možete i od kave, a da možda toga niste ni svjesni
Sljedeći članakNapravite ukusnu medenu pitu koju su pripremale naše bake