Grad čije ulice slave radost: 6 razloga zbog kojih trebate posjetiti Suboticu

Sve je šareno, vitičasto, razigrano i puno malih detalja, a opet skladno i ugodno oku…

Na samom sjeveru Vojvodine, desetak minuta od mađarske granice, smjestio se grad čije zgrade nalikuju na šarene kuće od slatkiša iz bajki. Tipično vojvođanski, bio je i ostao dom Srbima, Hrvatima, Mađarima, Nijemcima, Slovacima, Židovima… Razni utjecaji učinili su ga bombonom kakav danas jest, ugodnim mjestom za život i atrakcijom koju trebate vidjeti ako putujete susjedstvom.

Dobro došli u Suboticu s našim mini-vodičem mjesta koja obavezno morate vidjeti. Samo, pazite kad hodate gradom da ne zapnete o spomenik neznanom vodoinstalateru.

1. Grad secesijskih palača: Šetnja kao iz priča braće Grimm

Prvo što ćete uočiti u Subotici je arhitektura koja iskače iz okvira i pridaje posebnu toplinu mjestu. Gradske palače ispunjene su motivima folklora, cvijeća, srca, žena… Sve je šareno, vitičasto, razigrano i puno malih detalja, a opet skladno i ugodno oku.

Započnite razgled u parku arhitekta i kolekcionara Ferenca Raichla, pored željezničkog kolodvora. Kao na dlanu pružaju se palača Leović i palača Raichl. Posljednja predstavlja remek-djelo secesije, a gledajući je postaje jasno kako je njezin vlasnik bankrotirao nakon što ju je dovršio.

Iz parka produžite na Korzo koji završava na Trgu slobode. Putem ćete vidjeti slavnu Gradsku kuću i palaču Vojnić, a šlag na kraju je Trg Republike, koji ne možete promašiti zahvaljujući kraljevskoplavoj fontani.

Subotica, Vojvodina - 14

Ovo je lagan pješački način da doživite najljepšu stranu subotičke arhitekture. Iako, svaki kutak skriva nešto svoje, pa i ako zalutate, dobro je.

2. Jedna od najvećih u Europi: Raskošna sinagoga za pamćenje

Sinagoga u Subotici jedan je od simbola grada, a kada je ugledate, znat ćete i zašto. Velebno zdanje spada u jedne od najvećih sinagoga Europe. Podignuta je u – pogađate – secesijskom stilu, za vrijeme Austro-Ugarske 1902. godine.

Prepuna je ornamenata koji podsjećaju na mađarske narodne motive, a prate ih latice cvijeća i paunovo perje. Unutrašnjost je jednako očaravajuća, s mnoštvom vitraja, pastelnih boja i dekoracija, kupola… Sve ovo napravljeno je tako da u vjernicima i posjetiocima pobuđuje radost. Ni ograda nije mogla biti “obična” – njezin malo izbočen pa malo udubljen izgled djeluje hipnotizirajuće i psihodelično na fotografijama kojih, vjerujemo, neće nedostajati.

Subotica, Vojvodina - 7

Kad smo već na tragu vjerskog turizma, u duhu vojvođanskog kulturnog šarenila, spomenimo i impresivnu i elegantnu Franjevačku crkvu, baroknu Katedralu Sv. Tereze Avilske, te Muhadžir džamiju u harmoničnim krem bojama. Sama riječ muhadžir označava onoga tko je izbjegao, uselio tj. iselio. Prigodno za naša podneblja, zar ne?

3. Dobri duh drumova i željezničkih perona: Uspomena u obliku Danila Kiša

Ima li ljepšeg suvenira od dobre knjige? Za sebe, naravno, ostalima magneti. Subotica je rodno mjesto slavnog književnika Danila Kiša – dobrog duha jeseni i drumova, ciganskih kola i željezničkih perona, vojvođanske melankolije.

Njegovo najpoznatije djelo je Grobnica za Borisa Davidoviča”, a naša preporuka je i Bašta, pepeo”. Danilov otac je igrom slučaja izbjegao sudbinu vojvođanskih Židova koji su 1942. dovedeni na obalu Dunava i strijeljani. Vjerovao je kako je ovaj šok uništio njegova oca, a roman “Bašta, pepeo” je svjedočanstvo agoniji koja je uslijedila, samoispunjenom proročanstvu sročenom u rečenici: “Ne može se, mladiću moj, igrati cijeloga života uloga žrtve, a da se konačno i ne postane žrtvom.”

4. Hej salaši na sjeveru Bačke: Pripremite se za zimu uz Zvonka Bogdana

“Lumpujte al’ lipo polako, nek se divi i nek vidi svatko”, pjeva legendarni pjevač Zvonko Bogdan. Nekima poznatiji po pjesmama, nekima po vinu, no što je jedno bez drugog ovdje? A mjesto radnje su neizostavni salaši. Salaš Đorđević kraj Palićkog jezera i salaš Zvonko Bogdan su samo neki u kojima ćete se osjećati kao doma.

Zamislite samo svježe jesensko vrijeme, a vi u toplom domaćinstvu uz mirise paprikaša, pečenja, čorbi, domaćeg tijesta, mlinaca, krumpira i povrća sa žara… uz čašu vina i melodije panonskih moreplovaca.

5. Palićko jezero: Vodena oaza s posebnim kutkom za dame

Palićko jezero počinje na “izlazu” iz grada, a završava u Parku prirode Palić. Popularno turističko odredište proteže se gotovo šest kilometara u daljinu, a poznato je po otocima na kojima se gnijezdi velik broj ptica, poput čaplji i galebova. Također, zbog mnoštva mineralnih tvari smatra se i lječilišnim mjestom.

Obale jezera su uređene i savršene za šetnju ili uživanje na kavi, a usput ćete vidjeti i slavni secesijski vodotoranj, glazbeni paviljon, spomen-česmu te tzv. Ženski štrand. Riječ je o objektu koji je prije 100 godina izgrađen da bi zaštitio dame i kupačice od znatiželjnih pogleda muškaraca. A danas pak svi hrle ondje pokazati se na kavici i šetnici uz jezero.

Subotica, Vojvodina - 9

6. Kelebijska šuma: Zelenilo šume skriva lipicanere i Muzej kočija

Krenete li iz Subotice na sjeverozapad prema granici s Mađarskom, nakon samo 10 kilometara naići ćete na čarobnu Kelebijsku šumu. U njoj se nalazi i velebni kompleks sa štalama i pašnjacima za više od 60 lipicanera, koje možete jahati ili promatrati u vožnji iz kočije.

Upravo ovdje je prije deset godina otvoren neobičan, ali zanimljiv – muzej kočija. Baš kao i moderna prijevozna sredstva, kočije su služile raznim svrhama, od prijevoza gospode i pošte, do prijevoza pokojnih na posljednja počivališta. Premda “fijaker stari sad više ne luta”, kako pjesnik reče, lijepo je vidjeti da ih netko čuva od zaborava.

Izvor: punkufer

Prethodni članakVrijednost svog doma možete povećati s četiri neutralne boje
Sljedeći članakTko nađe, njegovo: Javni rudnik dijamanata u kojem se svaki dan pronađe dragi kamen