Dom zdravlja Zenica: Niko nema dozvolu da isporuči medicinski kisik

Uvjereni smo da će potreba za hitnim očitovanjem nadležnih i činjenica da je zdravlje građana na prvom mjestu ovoga puta nadvladati političke malverzacije, navode

Nakon što je JU Dom zdravlja Zenica donio odluku o povlačenju boca s kisikom iz ambulanti oglasili su se saopćenjem za javnost.

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da ni jedina firma ovlaštena od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za isporuku medicinskog kisika nije ovlaštena za isporuku medicinskog kisika ustanovama primarne zdravstvene zaštite, evidentno je kako niko nema dozvolu da isporuči medicinski kisik domovima zdravlja koji su ustanove primarne zdravstvene zaštite.

Hitno dostaviti informaciju

– Lijek se upotrebljava u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog ili tercijarnog nivoa, izuzetno se izdaje uz recept za potrebe nastavka bolničkog liječenja – stoji u rješenju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ovim saznanjem brojni domovi zdravlja, među kojima je i naš, dovedeni su u situaciju da ne znaju od koga će naručiti neophodan medicinski kisik. Iako smo od nadležnih tražili da nam hitno dostave informaciju od koga konkretno “Dom zdravlja” Zenica može nabaviti medicinski kisik, povratnu informaciju još nikada nismo dobili.

Budući da nadležni nisu dali uputu od koga smijemo naručiti medicinski kisik, ovim putem ih i na ovaj način molimo da se čim prije očituju o ovom pitanju. U krajnje nezahvalnoj situaciji nalaze se ne samo zenički nego svi domovi zdravlja u našoj zemlji, odnosno pacijenti koji se liječe na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Zdravlje građana je na prvom mjestu

Zbog novonastale situacije koju smo nastojali prevazići čim prije ali nismo dobili odgovor nadležnih organa, želimo posebno apelirati građanima Zenice da imaju razumijevanje za problem koji su prouzrokovali nadležni organi u vezi sa snabdijevanjem medicinskim kisikom.  Također, ističemo i da su dovoljne količine medicinskog kisika osigurane u Službi hitne medicinske pomoći i COVID ambulanti.

Rješenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH

Na kraju, uvjereni smo da će potreba za hitnim očitovanjem nadležnih i činjenica da je zdravlje građana na prvom mjestu ovoga puta nadvladati političke malverzacije koje nikako ne trebaju i ne smiju biti korištene u zdravstvu i na štetu zdravlja građana.

U prilogu dostavljamo Rješenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kojim potkrijepljujemo činjenicu da domovi zdravlja, kao primarni nivo zdravstvene zaštite, nemaju od koga naručiti medicinski kisik.

Izvor: avaz

Prethodni članak60 sekundi koje čine razliku: Kako skuhati savršenu kavu kod kuće
Sljedeći članakSmrtno stradao traktorista prilikom izvlačenja stabla