Doktori otkrili koliko biste puta trebali obavljati veliku nuždu

BEZ obzira na to govorite li otvoreno o tome ili ne, svi obavljamo veliku nuždu. Iako je nekim ljudima neugodno govoriti o svojim navikama u kupaonici, važno je biti informiran o zdravlju probavnog sustava. Primjerice, ako znate koliko često trebate obavljati veliku nuždu, onda ćete moći prepoznati što je abnormalno i kada se obratiti liječniku.

Koliko često treba obavljati veliku nuždu?

Ne postoji jednoznačan odgovor. Svaka osoba je drugačija.

“Obično se smatra da je normalno ako se velika nužda obavlja do tri puta dnevno, a rijetka je kod onih koji je imaju tri puta tjedno”, kaže gastroenterologinja Jesse P. Houghton.

Istraživanje provedeno 2010. na odraslima u dobi od 18 do 70 godina pokazalo je da 98 posto sudionika obavlja veliku nuždu od tri puta dnevno do tri puta tjedno. 77 posto njih prijavilo je normalnu nuždu, 12 posto tvrdu, a 10 posto mekanu. 

“Neki ljudi možda će ići na WC više od tri puta dnevno ili rjeđe od tri puta tjedno, a za njih to i dalje može biti normalno. Kad počnete osjećati promjene u učestalosti, to može ukazivati ​​na to da nešto nije u redu”, ističe Houghton.

Također, dr. Ashkan Farhadi upozorava da pratite i druge navike. Vaša nužda vjerojatno je normalna ako potpuno ispraznite crijeva te ako je izmet čvrst.

Čimbenici koji utječu na učestalost obavljanja velike nužde

Na to koliko često idete na wc utječu razni čimbenici. To su:

Dob: Zatvor je češći kako starite. To se događa zbog usporavanja kontrakcija debelog crijeva i smanjene količine vode u debelom crijevu, kaže Houghton.

Lijekovi: Uzimanje lijekova jedan je od najčešćih razloga za zatvor, kaže Farhadi. Neki primjeri ovih lijekova su određeni antidepresivi, određeni antacidi, određeni lijekovi protiv bolova, određeni lijekovi za visoki krvni tlak.

Razina aktivnosti: Ako ne vježbate često i relativno ste nepokretni, veća je vjerojatnost da ćete dobiti zatvor, kaže Farhadi. To je zato što nepokretnost može usporiti crijeva.

Prehrana: Prehrambene navike igraju veliku ulogu vašem pražnjenju crijeva. Ako vam na jelovniku nedostaje vlakana, to može doprinijeti zatvoru, kaže Houghton. Vlakna pomažu u održavanju pokreta probavnog trakta. S druge strane, ako iznenada promijenite prehranu i počnete jesti puno više vlakana, možda ćete primijetiti da obavljate nuždu češće nego prije, kaže Farhadi. Hrana bogata vlaknima uključuje proizvode od cjelovitih žitarica, voće i povrće.

Stres: Razdoblja visokog stresa ili anksioznosti mogu utjecati na učestalost obavljanja nužde, a mogu se manifestirati kao zatvor ili češće obavljanje nužde, ponekad čak i proljevom, kaže Farhadi.

Ako želite redovito obavljati nuždu, možete napraviti nekoliko promjena u načinu života. Povećajte unos vlakana, uzimajte probiotike, pijte puno vode i vježbajte, savjetuju liječnici.

Izvor: index

Prethodni članakPikantno i fino: Okruglice od mesa s enchilada umakom
Sljedeći članakOve četiri fraze loše djeluju na djecu, kaže psihologinja