3.3 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaBiHČUDO U SRCU BOSNE: Jedna općina bi uskoro trebala postati regionalni rudarski...

ČUDO U SRCU BOSNE: Jedna općina bi uskoro trebala postati regionalni rudarski centar, slijedi realizacija kapitalnog projekta…

Uz to, projekt otvaranja rudnika sa sobom nosi i zapošljavanje, ali i otvaranje niza poslova koji su izravno vezani uz sam rudnik, počevši od servisnih pa do smještajnih kapaciteta.

Općina Vareš bi u bliskoj budućnosti trebala vratiti stari sjaj jednog od najvećih rudarskih središta u ovoj regiji, a tome u prilog idu brojne aktivnosti na terenu u kojima poduzeće Eastern Mining priprema kapitalni projekt rudnika cinka, barita i olova, a koji će donijeti brojne pogodnosti za ovu lokalnu zajednicu, ali i mnogo šire.

Načelnik općine Zdravko Marošević u razgovoru za “Večernji list” ističe kako je Eastern Mining, odnosno Adriatic Metals, kao krovna tvrtka, sada u fazi pripreme otvaranja rudnika, rade na pripremi infrastrukture, rješavaju pitanje zemljišta, što društvenog, što privatnog, te se razgovara s potencijalom suradnicima i kooperantima.

Kaže kako se i dalje vrši istraživanje, no kompanija je dobila dozvolu za eksploataciju i sada rade na pripremama, od samog kopa pa do prometnice, i pristupa željeznici. Sve to govori o ozbiljnosti s kojom se krenulo u realizaciju projekta koji bi trebao donijeti brojne nove poslove u Vareš, počevši od servisnih pa do uslužnih. Sam projekt imat će i stratešku važnost za državu. Marošević kaže kako je planirano da eksploatacija započne 2023. godine, a radilo bi se o rudniku cinka, barita i olova. Ove rude u sebi sadrže i plemenite metale, a Marošević navodi, između ostaloga, kako će projekt imati izniman značaj i za lokalnu zajednicu, ali i šire.

– Za lokalnu zajednicu ovo će znači mnogo. Oni su već uključeni u lokalnu zajednicu, prate obrazovanje, stipendiraju strukovne škole, potpomažu sve društvene projekte – ističe Marošević. U financijskom smislu projekt će donijeti niz prednosti za Vareš, a načelnik procjenjuje kako će, kada realizacija započne u punom kapacitetu, to donositi još jedan budžet općine Vareš.

Uz to, projekt otvaranja rudnika sa sobom nosi i zapošljavanje, ali i otvaranje niza poslova koji su izravno vezani uz sam rudnik, počevši od servisnih pa do smještajnih kapaciteta. Marošević ističe kako je jasno da rudnik sa sobom povlači sve segmente društva. Ovo nije projekt samo lokalnog karaktera, ovo je projekt, može se reći, u najmanju ruku Federacije i države te će on zahtijevati zapošljavanje stotina ljudi iz raznih struka, od rudara do inženjerskog kadra.

Izvor: Slobodna Bosna

spot_img