Četiri supernamirnice za trudnice

TIJEKOM trudnoće važno je voditi računa o prehrani. Loše prehrambene navike u tom osjetljivom periodu mogu uzrokovati probleme u razvoju fetusa ili zdravlju majke.

Superhrana za trudnice

Postoje neke namirnice koje se posebno preporučuju u trudnoći jer sadrže važne elemente ključne za zdrav rast i razvoj fetusa, kao i za zdravlje majke.

Jogurt

Jogurt je jedan od dijelova svakog programa zdrave prehrane. On sadrži visokokvalitetne proteine ​​i esencijalne mikronutrijente, poput vitamina D. Potonji, zajedno s kalcijem, čini kosti zdravima i snažnima, prema studiji objavljenoj u časopisu Frontiers of Hormone Research.

Osim toga, jogurt sadrži probiotičke bakterije. Ove se bakterije naseljavaju u probavnom traktu i doprinose poboljšanju crijevnog tranzita, sprječavajući zatvor.

Orašasti plodovi i suho voće

Orašasti plodovi su hrana visokog energetskog i nutritivnog značaja. Sadrže proteine, visokokvalitetne masne kiseline i esencijalne mikronutrijente. Među svim tim elementima potrebno je posebno spomenuti masne kiseline iz omega 3.

Ovi spojevi mogu pomoći u održavanju ravnoteže u organizmu, djelujući protuupalno. Osim toga, hranjive tvari iz orašida i suhog voća doprinose razvoju živčanog sustava u fetusa, što dokazuje publikacija u časopisu Nutrients.

Mahunarke

Mahunarke pružaju značajnu količinu vlakana, a sadrže i esencijalne mikronutrijente poput željeza i folne kiseline.

Međutim, valja napomenuti da su proteini mahunarki niske biološke vrijednosti. Ne sadrže sve esencijalne aminokiseline i nisu optimalno probavljivi. Kako bi prevladali ova ograničenja, stručnjaci preporučuju njihovo kombiniranje sa žitaricama.

Masna riba

Masna riba ističe se proteinima visoke biološke vrijednosti i omega-3 masnim kiselinama. Osim toga, budući da su vrsta plodova mora, donose optimalne količine joda. Ovaj mineral je ključan za rad štitnjače. Pad razine joda u tijelu mogao bi pogoršati hipotireozu, što bi utjecalo na dobrobit majke.

Ako ste trudni, važno je povećati prisutnost ovih namirnica u vašoj prehrani. Međutim, ako se unatoč brizi o prehrani osjećate pretjerano umorno, ne ustručavajte se kontaktirati stručnjaka.

Također biste trebali imati na umu da tijekom trudnoće postoje određene namirnice i tvari koje je važno izbjegavati. Alkohol i duhan jasni su primjeri, ali postoje i drugi poput kave i cimeta. S tim u vezi, preporučujemo da slijedite preporuke liječnika kako biste izbjegli unos bilo kojeg proizvoda koji bi mogao biti kontraproduktivan.

Konačno, ne smijete zaboraviti da je važno održavati tjelesnu aktivnost tijekom trudnoće. Vježbe bi trebale biti niskog intenziteta i prilagođene individualnim sposobnostima, ali u svakom slučaju izbjegavajte sjedilački način života.

Izvor: index

Prethodni članakStrpljivi brat postao je hit zbog svoje reakcije na malog brata koji ga gnjavi
Sljedeći članakTragedija u Brčkom: U požaru smrtno stradalo šest osoba