A gdje je ostatak? Brončani kip zbog kojeg ćete protrljati oči u nevjerici

I dok se većina putnika slaže kako putovanja obogaćuju ljudski duh, Bruno Catalano vjeruje da ju u svakoj posjećenoj državi ostavio dio sebe koji nikada više ne može vratiti.

Jeste li ikada vidjeli radove Bruna Catalana? Ovaj francuski umjetnik sicilijanski korijena koji je rođen u Maroku proslavio se izradom fragmentiranih brončanih kipova s torbom u ruci kojima nedostaju određeni dijelovi tijela pa izgledaju kao da nestaju u krajoliku.

Inspiraciju za djela Catalano pronalazi u vlastitim putovanjima. Kao nekadašnji mornar u pomorskoj tvrtki Société Nationale Maritime Corse Méditerranée koja je plovila po Mediteranu obišao je mnoga mjesta.

I dok se većina putnika slaže kako putovanja obogaćuju ljudski duh, Bruno Catalano vjeruje da ju u svakoj posjećenoj državi ostavio dio sebe koji nikada više ne može vratiti.

Upravo zato njegova djela reflektiraju taj gubitak kroz vrlo dojmljive, ali naizgled nedovršene skulpture koje prkose gravitaciji, a koje imaju naličje slavnih umjetnika iz prošlosti od Van Gogha do Toulouse-Lautreca.

Iznimno pamtljiva bila je njegova izložba na otvorenom – Las Voyageurs (Putnici) – u luci u Marseilleu 2013. godine u sklopu obilježavanja statusa Europske prijestolnice kulture ovog francuskog grada.

Kroz godine je izlagao u brojnim galerijama od Rima do Singapura, a njegova djela danas upotpunjuju umjetničke kolekcije diljem zemaljske kugle. Dio fragmentiranih skulptura Bruna Catalana možete vidjeti i u našoj galeriji.

Putnik Bruna Catalana u Veneciji
Putnik Bruna Catalana u Veneciji
Fragmentirane skulpture Bruna Catalana – 6
Putnik Bruna Catalana u Veneciji
Fragmentirane skulpture Bruna Catalana – 3
Skulpture u Parizu
Skultpure u Singaporu

Izvor: punkufer

Prethodni članakNe približavajte mu se kad dolazi oluja: 7 stvari koje niste znali o jednom od najslavnijih kipova na svijetu
Sljedeći članakGotovo za 30 minuta: Vikend-kolač od keksa i karamela