Zmajevi su šesta najbolja reprezentacija na listi “malih” svjetskih država

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se na visokom šestom mjestu prema zvaničnoj rang listi Međunarodne nogometne federacije (FIFA) ako se uzmu u obzir selekcije koje dolaze iz država s manje od pet miliona stanovnika.

Naime, naša selekcija se s populacijom od oko 3 miliona stanovnika nalazi na 57. mjestu FIFA rang liste te se samo pet reprezentacija nalazi ispred od država koje imaju manje od 5 miliona stanovnika.

Najbolja “mala” država je Urugvaj koji se na FIFA-inoj rang listi nalazi na visokom 10. mjestu iako imaju populaciju od samo 3,5 miliona stanovnika.

Na drugom mjestu je Hrvatska koja ima oko 4 miliona stanovnika, ali se nalaze na vrlo dobroj 19. poziciji na FIFA rang listi.

Ispred BiH se od država koje imaju manje od 5 miliona stanovnika nalaze još Vels (26. na FIFA rang listi), Katara (45.) i Panama (56.)

Među top 10 selekcija su još Sjeverna Irska (59.), Jamajka (61), Bahrein (63.) i Slovenija (67).

Priliku da popravimo plasman na ovoj zanimljivoj rang listi imat ćemo već u oktobru kada u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo naša selekcija gostuje Kazahstanu i Ukrajini.

Top 10 reprezentacija iz “malih” država:

Urugvaj – 10.

Hrvatska – 19.

Vels – 26.

Katar – 45.

Panama – 56.

Bosna i Hercegovina – 57.

Sjeverna Irska – 59.

Jamajka – 61.

Bahrein – 63.

Slovenija – 67.

Izvor: klix

Prethodni članakFacebook predstavio pametne sunčane naočale izrađene u saradnji s Ray-Banom