Volite kikiriki? Izvrsno! Obiluje vitaminima B i E te mineralima

Kikiriki ima više proteina od bilo kojeg drugog orašastog ploda (7 g po obroku), sadrži više od 30 esencijalnih vitamina i minerala, a dobar je izvor vlakana i masti

Istraživači su otkrili da svakodnevno konzumiranje kikirikija može pomoći zdravlju srca.

Kikiriki i srce

Znanstvene indicije ukazuju, ali ne dokazuju da bi konzumiranje 400 grama orašastih plodova, uključujući i kikiriki, kao dio prehrane siromašne zasićenim mastima i kolesterolom moglo smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Ako jedete kikiriki svaki dan, dobit ćete proteine, vitamine, minerale i još mnogo toga! 

24sata

Kikiriki ima više proteina od bilo kojeg drugog orašastog ploda (7 g po obroku), sadrži više od 30 esencijalnih vitamina i minerala, a dobar je izvor vlakana i masti.

Vitamini i minerali:

  • Vitamin E: Vitamin E je prehrambeni antioksidans koji štiti stanice od oksidativnog stresa, normalnog, ali štetnog, fiziološkog procesa.
  • Magnezij: Magnezij je važan za rad mišića uključujući srce, funkciju enzima i proizvodnju energije.
  • Folati: Folati su potrebni za diobu stanica, što znači da je odgovarajući unos folata osobito važan tijekom trudnoće i tijekom odrastanja kad djeca brzo rastu. 
  • Bakar: Bakar je neophodan za stvaranje crvenih krvnih stanica i za zdrave krvne žile, živce, imunološki sustav i kosti.
  • Fosfor: Fosfor je važan za stvaranje zuba i kostiju, rast stanica i rad mišića. Također pomaže tijelu pretvoriti vitamine u staničnu energiju.
  • Vlakna: Vlakna zasićuju prehranu i utječu na osjećaj gladi, to jest produžuju kod čovjeka osjećaj sitosti. Pomažu i u probavi. 

Kikiriki je i izvrstan izvor:

  • Niacina: Niacin je važan vitamin B koji pomaže u pretvaranju hrane u energiju, pomaže probavnom i živčanom sustavu te ima pozitivan utjecaj na kožu.
  • Mangan: Mangan je važan za preradu kolesterola i hranjivih tvari poput ugljikohidrata i proteina.

Dakle, je li sigurno jesti kikiriki svaki dan? Kratki odgovor je da, piše National Peanut Board. Svakodnevno jedenje kikirikija može imati velike zdravstvene prednosti. 

Prethodni članakNajgore prehrambene navike za mozak: Od ekstremnih dijeta do pretjerivanja s nekom hranom
Sljedeći članakOvaj trik bi vam mogao pomoći da lako postavite zdrave navike kojih ćete se stvarno i držati