U stolici malih beba pronađeno je 10 puta više mikroplastike nego kod odraslih

ISTRAŽIVAČI s Medicinskog sveučilišta u New Yorku pronašli su jednu vrstu mikroplastike u znatno većoj količini u stolici male djece nego u stolici odraslih. Radi se o polietilen-tereftalatu, poznatim po skraćenom nazivu – PET. Dosadašnja istraživanja su pojačanu izloženost organizma mikroplastici povezivala sa smrti tjelesnih stanica, nadutosti i poremećajima metabolizma.

Voditelj istraživanja, profesor Kannan i njegovi kolege ispitivali su posljedice koje mikroplastika može imati na zdravlje. Posebno su promatrali već spomenuti PET uz PC (polikarbonat). Promatrajući uzorke, zaključili su da je vrsta PC zastupljena podjednako kod odraslih i male djece, za razliku od vrste PET. Kažu da je istraživanje još u početnoj fazi i da je potrebno više vremena, kao i puno više uzoraka, da bi se podrobnije raščlanila ova pojava.

Gdje se sve nalazi mikroplastika?

Čestice mikroplastike mogu biti manje od 5 mm, a pronađene su u velikim dubinama oceana, u prašini, hrani i čak flaširanoj vodi. Smatralo se da su te čestice bezopasne za naš organizam, ali sad znamo da to nije tako. 

Na koji način su djeca toliko izložena mikroplastici?

“Mikroplastika vrste PET pronađena je u 10 puta većoj količini u izmetu malih beba nego u izmetu odraslih. To se može povezati s dječjom uporabom plastičnih proizvoda kao što su bočice za hranjenje, bočice ili čašice za piće, pribor kao plastične žličice i vilice, zdjele, igračke, dude varalice, pa i površine po kojima djeca pužu, kao što su tepisi. Djeca također puno različitih predmeta stavljaju u usta u fazi istraživanja okoline, što dodatno pospješuje ovu pojavu. Također je problem što je dječja hrana, kao što su mliječna formula i razne kašice, zapakirana u plastičnu ambalažu”, pojašnjava profesor Kannan.

Izvor: index

Prethodni članakGlumica se pohvalila fantastičnom linijom šest mjeseci nakon porođaja
Sljedeći članak10 škakljivih pitanja koja djeca postavljaju roditeljima i kako na njih odgovoriti