Tjelesnom aktivnošću protiv dijabetesa

Endokrinološkinja i direktorka Interne klinike KBC Zvezdara – Teodora Beljić-Živković izjavila je danas da je kod dijabetesa tjelesna aktivnost podjednako važna kao i terapija.

Ona je na promociji projekta “Otvori plavi krug” istakla da redovna tjelesna aktivnost ima metaboličke, socijalne i efekte po mentalno zdravlje.

“Redovna tjelesna aktivnost može da smanji korištenje lijekova, a neke i potpuno ukloni. Šetnja, a ne trčanje, ima isti efekat na kardiovaskularni sistem, samo duže traje”, objasnila je ona.

Prema njenim riječima, važna je priprema za tjelesnu aktivnost, od savjetovanja sa svojim ljekarom oko terapije, sve do ishrane i odgovarajuće obuće i odjeće.

“Šetnja je najjednostavnija, poslije šetnje oboljeli se ne baci u krevet mrtav umoran, već se osjeća dobro”, istakla je Beljić-Živković.

Predsjednik udruženja “Krug dvojke Srbije” Ðorđe Branković naveo je da su šetnja, zdrava ishrana i tjelesna aktivnost podjednako važni kao i liječenje.

On je dodao da, iako je udruženje fokusirano na dijabetes tip 2, ostaje otvoreni za sve one koji žele da im se jave i priključe.

“Ni jedan lijek ne može da zamjeni tjelesne aktivnosti, dok tjelesne aktivnosti mogu da zamjene ljekove”, izjavio je direktor Beogradskog trkačkog kruga Dragoljub Milosavljević.

On je istakao da je nordijsko hodanje intenzivnije od običnog, ali i interesantnije za pacijente da probaju nešto novo.

Škola nordijskog hodanja, u okviru projekta “Otvori plavi krug”, počeće 15. septembra i trajaće dva mjeseca, a tjelesne aktivnosti su raspoređene tri puta sedmično, dok će se petkom održavati mini izleti.

Izvor: nezavisne

Prethodni članakKreće Liga prvaka, večeras na rasporedu jedan od najvećih derbija