12 C
Travnik
Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiStručnjakinja dala savjete što učiniti ako se dijete budi rano ili više...

Stručnjakinja dala savjete što učiniti ako se dijete budi rano ili više puta u noći

RODITELJI često kažu da djeca vrijede svake neprospavane noći, ali što kada bismo mogli iskusiti roditeljske radosti i pritom se ne boriti s nedostatkom sna?

”Neka djeca ustaju oko pet sati ujutro, to nije neuobičajeno, ali to ne znači da morate započeti dan u to vrijeme”, kaže Katie Palmer, suosnivačica Infant Sleep Consultantsa.

Ta stručnjakinja za san želi potaknuti roditelje da ne započinju dan svog djeteta u to doba jer će i oni sami ostati bez energije, koju će stalno morati nadopunjavati poslijepodnevnim spavanjem.

Eliminirajte posljedice buđenja

Glad

Gladno dijete neće spavati, pa je prvo što treba ustanoviti je li prazni trbuščić krivac za rano buđenje vašeg mališana.

Ako utvrdite da je to najčešći problem ranog buđenja vašem mališana, stavite dijete spavati punog trbuha, savjetuje Palmer.

Hladnoća

Razlog ranog buđenja vašeg djeteta može biti i niska temperatura zraka.

”Temperatura našeg tijela prirodno pada u ranim jutarnjim satima, uglavnom oko četiri sata”, objašnjava Katie.

Provjerite temperaturu u prostoriji i ima li vaše dijete odgovarajuću odjeću za spavanje.

Svjetlost

Svjetlost utječe na melatonin, hormon spavanja. U ranim jutarnjim satima razina melatonina opada, pa je dobro držati sobu zamračenom, kako nas danje svjetlo ne bi budilo iz sna. Isto vrijedi i za djecu, ističe Palmer.

Naučite ih samosmirivanju

Ako se vaše dijete oslanja na pomoć pri spavanju, na primjer, potrebno ga je ljuljati, tapšati ili maziti, to će očekivati ​​od vas kad se probudi u četiri sata ujutro.

Promijenite rutinu uspavljivanja i navikavajte dijete da bude samostalno kad je uspavljivanje u pitanju.

Izvor: index

spot_img