Šta, prema mišljenju stomatologa, najviše šteti dječijim zubima?

Dok pripremate hranu kod kuće ili je pakujete djeci za školu, sigurno ste se zapitali koje od namirnica ne bi trebalo da se nađe tu.

Dr Ronald Plotka, stomatolog sa višedecenijskim iskustvom ponudio je smjernice koje bi mogle da budu od koristi roditeljima, piše Eat This, Not That.

Ono što bi svakako trebalo izbjegavati, naročito kod školske djece su:

Slatkiši

Kako objašnjava dr Plotka, kada djeca jedu slatkiše, brzo se proizvodi kiselina koja može da prouzrokuje značajna oštećenja zubne gleđi, najtanjeg i ujedno najčvršćeg zaštitnog sloja zuba, što može da dovede do nastanka karijesa.

Čips 

Možda je iznenađenje da se omiljena grickalica našla na listi ovog stomatologa, ali za to postoji objašnjenje.

„Čips, koji se pravi od krompira, spada u namirnice koje sadrže najviše škroba, a on se veoma brzo razgrađuje u šećer. On izaziva stvaranje kiseline u ustima, što uništava zubnu gleđ dječijih zuba“, tvrdi dr Plotka.

Škrob

Šećer se dugo smatra jednim od ključnih namirnica koje mogu da dovedu do nastanka karijesa.

Dr Plotka kaže da je ranije ove godine napravljen pregled studija kojim je utvrđeno da je, osim šećera i škrob povezan sa nastankom karijesa kod djece.

Sušeno voće

Roditelji djeci daju sušeno voće jer smatraju da je ono zdravo. Ali, sušeno voće se lako lijepi za zube, stvarajući tako dobru podlogu za razvoj bakterija i nastanak plaka i na kraju karijesa.

Izvor: N1

Prethodni članakSjeverna Koreja uspješno testirala krstareću raketu dugog dometa
Sljedeći članakIstraživanje: Posao koji stimuliše može da smanji rizik od razvoja demencije