6.8 C
Travnik
Četvrtak, 28 ožujka, 2024
NaslovnicaZanimljivostiŠta biste trebali jesti prije spavanja ukoliko želite kvalitetan san

Šta biste trebali jesti prije spavanja ukoliko želite kvalitetan san

Izbjegavanje korištenja mobitela prije spavanja, meditacija, eterično ulje lavande… Postoje brojni načini koji obećavaju dobar san. Međutim, rješenje bi se moglo kriti i u hrani koju jedete prije nego što odete u krevet.

Otprilike trećina ljudi ima problema sa insomnijom, a ovih nekoliko namirnica mogu vam pomoći da mirno spavate:

Banane

Iako se općenito smatraju hranom koja služi za povećanje energije, banane su bogate magnezijem koji opušta mišiće. Istraživanje je pokazalo da magnezij može pomoći u liječenju nesanice i drugih problema povezanih sa spavanjem. Sadrže i serotonin i melatonin koji potiču san.

Bademi

Poznati su kao izvor zdravih masti, a također su puni triptofana i magnezija, koji pomažu u opuštanju funkcije mišića i nervnog sistema. Oni istovremeno ujednačavaju vaš srčani ritam. Niacin igra ključnu ulogu u regulaciji stresa, pomažući u ublažavanju tjeskobe i depresije, što dovodi do boljeg sna.

Med

Samo jedna kašika sirovog meda dovoljna je za poticanje oslobađanja melatonina u mozgu. Smanjuje lučenje neuropeptida oreksina, koji nas održava budnim. Med obnavlja zalihe glukoze u tijelu, što ga čini savršenom namirnicom za spavanje tokom čitave noći.

Osim što su još jedne u nizu namirnica bogatih vitaminima, mineralima i aminokiselinama koje potiču melatonin koji uzrokuje san, potiču i proizvodnju inzulina te prirodno podižu šećer u krvi. Pojedite malu zdjelu prije spavanja, a i kolačići od zobenih pahuljica isto tako imaju pozitivna dejstva.

Puretina

Puretina, jedan od najpoznatijih izvora triptofana, je odličan izvor proteina. Učinit će da se osjećate sitim kako se ne biste u toku noći probudili gladni. Dvije porcije puretine sadrže oko 410 miligrama triptofana, što je blizu dnevnim potrebama ovog važnog nutrijenta.

Izvor: klix

spot_img