Sportski liječnik otkrio kako svoje zglobove održava zdravima

AKO su vam zglobovi bolni, ne osjećate se dobro. U tijelu postoji oko 300 zglobova, a mnogi od njih ovise jedan o drugom. Točno je da genetika oblikuje snagu hrskavice, tvari koje amortizira zglobove, ali još uvijek možete puno toga učiniti da ih stabilizirate, učvrstite i zaštitite. Evo kako to radi 37-godišnji sportski liječnik Brett Toresdahl.

Dobro se hranite

Važno je jesti hranu koja nas održava zdravim, kaže dr. Toresdahl za Men’s Health. Njegov cilj je kontrolirati porcije, smanjiti unos prerađene hrane na minimum i konzumirati razno voće i povrće.

Često trčite

Ovaj liječnik redovito trči kad ide s posla do doma. Neka istraživanja pokazuju da trčanje može imati pozitivan učinak na zglobove ako je hrskavica zdrava. 

Vježbajte zglobove

Zglobovi su prilagodljivi, ali ih treba vježbati svaki dan, a ne samo kad treniramo. 

“Ako vikendom želim istrčati par kilometara, pazim da trčim na manjim udaljenostima tijekom tjedna kako bih zglobove redovito i postepeno izlagao takvoj vrsti stresa”, ističe dr. Toresdahl.

Ako ste neaktivni, možete ući u začarani krug u kojem vas bol čini neaktivnima, neaktivnost slabima, a slabost održava bol u zglobovima.

Radite jogu

Postoje joga vježbe koje su dobre za zglobove i mišiće, a liječnik navodi da bi bilo dobro raditi ih nekoliko puta tjedno. 

“Takve vježbe poboljšavaju kretanje zglobova i sprječavaju da se tetive, koje podupiru zglobove i mišiće, stegnu i ukoče. Ako tetive nisu elastične, možete početi razvijati loše navike u načinu korištenja zgloba, što izaziva bol”, dodaje.

Izvor: index

Prethodni članakNe bacajte zatvarač: Popraviti ga možete uz ovaj super trik
Sljedeći članakBačena bomba na kuću advokata Faruka Balijagića