3.3 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaBiHSarajevski aerodrom zabilježio najprometniji mjesec u posljednje dvije godine

Sarajevski aerodrom zabilježio najprometniji mjesec u posljednje dvije godine

Međunarodni aerodrom Sarajevo zabilježio je najprometniji mjesec od augusta 2019. godine s ukupnim brojem od 151.309 putnika koji su prošli kroz najveći aerodrom u BiH.

Ipak, utjecaj pandemije posebno je bio vidljiv u ovom sektoru pa tako ovaj broj putnika predstavlja smanjenje od 15,4 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

S obzirom na pandemiju tokom 2020. godine, povećan broj putnika i ujedno najbolji rezultati u posljednjem periodu jasan su pokazatelj da se Međunarodni aerodrom u Sarajevu polako, ali sigurno oporavlja od krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Prema podacima portala Ex-Yu Aviation, najveći broj letova u augustu 2021. godine sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu zabilježio je Turkish Airlines sa svojom jedinicom AnadoluJet. Nakon ove kompanije, po broju letova slijede Wizz Air i Flydubai.

“Najviše kapaciteta odnosno letova ostvareno je prema istanbulskom Sabiha Gokcen aerodromu, a zatim prema Dubaiju i Rijadu”, navodi se.

Također, naglašava se kako je u periodu januar – august, Međunarodni aeodrom u Sarajevu zabilježio 450.533 putnika što je 44,9 posto manje u odnosu na isti period 2019. godine.

Izvor: klix

spot_img