Preslatke tilandsije: Nezahtjevne biljke kojima ni zemlja ne treba za rast

Jeste li čuli za epifitne biljke? Epifiti ili takozvane zračne biljke posebne su zato što njihovo korijenje nije u tlu, a u prirodi najčešće rastu pričvršćene na drugu živu biljku.

Ne treba ih miješati s parazitnim biljkama jer one rastu i razvijaju se samostalno te ne oštećuju biljku koja im je domaćin.

Postoji mnogo vrsta epifita, a jedna od njih su i tilandsije.

Tilandsija

Ove malene biljke ni ne pokušavajte stavljati u zemlju jer na njoj neće rasti. Umjesto toga radije im pripremite mali terarij ili tegle s kamenjem. Možete ih i jednostavno objesiti ili položiti na neki ukrasni element jer će i tako rasti.

Sunce im je potrebno kao i svim ostalim biljkama koje se razvijaju uz pomoć fotosinteze stoga im osigurajte boravak u prostoriji u kojoj će imati nekoliko sati indirektne svjetlosti dnevno.

Tilandsije vole vlažne prostorije i bit će idealne ako slučajno kupaonicu ili kuhinju želite ukrasiti nekom biljkom. Ne brinite, uspijevat će i u prostorijama u kojima vlada suh zrak.

One se ne zalijevaju nego samo prskaju ili po potrebi natapaju u vodi, a koliko često to treba raditi reći će vam one same. Naime, kada im fali vlage, vrhovi listova im se počnu uvijati i poprimati smeđu boju. To je prvi znak da vašoj tilandsiji treba vode.

U posebno suhim prostorijama prskat ćete ih svaki dan. U prostorijama s prosječno suhim zrakom trebat ćete ih prskati otprilike svakih pet dana, a u jako vlažnim prostorijama moći ćete zaboraviti na njih i do 10 dana.

Tilandsija

Izvor: zadovoljna.hr

Prethodni članakStomatolog otkriva šest trikova kako se zauvijek riješiti neugodnog zadaha
Sljedeći članakPet znakova koji otkrivaju da je muškarac serijski zavodnik i da ste mu samo jedna u nizu žena