Poželjne i nepoželjne namirnice za snižavanje kolesterola

KARDIOVASKULARNE bolesti jedan su od najčešćih razloga smrti u svijetu. Visoke razine kolesterola, osobito “lošeg” LDL kolesterola, povezane su sa srčanim oboljenjima. Na sreću, na razine kolesterola možemo djelovati zdravim životnim navikama, kao što su prehrana i fizička aktivnost.

Postoje dvije vrste kolesterola, LDL i HDL. LDL označava lipoprotein niske razine gustoće. S obzirom na to da su mu molekule manje, lakše se zadržavaju na stijenkama krvnih žila. Često se ovu vrstu kolesterola naziva “lošom”. HDL, s druge strane, naziva se “dobrim” kolesterolom, a on ima veću gustoću i zbog većih molekula nije u tolikoj mjeri sklon taložiti se na stijenkama krvnih žila. Svakako je potrebno držati količine obje vrste unutar granica. 

Za prirodnu regulaciju razina kolesterola u krvi poželjno je jesti sljedeće namirnice.

1. Zob

Jedna od popularnijih opcija za unošenje ove vrijedne namirnice upravo su zobene pahuljice. Birajte one cjelovite ispred obrađenih. Imaju znatno više vlakana i korisnih nutrijenata, kao i beta-glukan.

2. Maslinovo ulje

Odabirom zdravih izvora masnoća kontroliramo razinu kolesterola u krvi. Maslinovo ulje je postalo nezaobilazna namirnica ne samo za mediteransku kuhinju već i diljem svijeta. 

3. Soja

Koliko god voljeli meso, ponekad nije loše proizvodima od soje zamijeniti neke mesne obroke, zbog ogromnih benefita koje ova namirnica nosi. Vrlo je hranjiva i zasitna, a ima i dobar utjecaj na razine masnoće u krvi.

4. Borovnice

Bogate vitaminom C i vlaknima i siromašne šećerom, jedna su od najpopularnijih vrsta voća za sve one koji paze na tjelesnu težinu ili imaju problema s kolesterolom. 

5. Špinat

Uz činjenicu da je izvor željeza, vitamina C i elektrolita, špinat je osobito popularan kao namirnica koja se dodaje u smoothieje kako bi se iskoristili svi njegovi nutrijenti.

6. Čokolada

Dobrobiti čokolade mogu vas iznenaditi, ali pokušajte birati one s više kakaa. Antioksidansi, vlakna, kao i niska razina masnoća i šećera, neke su od prednosti ove popularne namirnice.

Hrana koju je dobro izbjegavati.

1. Margarin

Prvi na listi, margarin se ponekad koristi kao jeftina zamjena za maslac, ali ovo nije dobra praksa. Značajno utječe na rast LDL kolesterola. Ako ga ne planirate izbaciti iz uporabe, birajte onaj biljnog porijekla.

2. Crveno meso

Ova namirnica u ograničenim količinama nema tako negativan učinak, ali ljudima koji konzumiraju prevelike količine crvenog mesa može izazvati porast rizika za srčane bolesti uzrokovane visokom razinom kolesterola u krvi.

3. Prerađena hrana

Prerađena hrana mahom obuhvaća namirnice od prerađenih žitarica, grickalica, do mesnih prerađevina kao što su kobasice, salame, hrenovke i sl.

4. Brza hrana i slatkiši

Siromašni nutrijentima i bogati transmasnim kiselinama, brza hrana i slastice se preporučuju samo povremeno kao cheat meal, a ne svakodnevna namirnica ako želimo brinuti o svom zdravlju.

Izvor: index

Prethodni članakSestre iz Japana s gotovo 108 godina najstarije su jednojajčane blizanke na svijetu
Sljedeći članakRuski Popaj mogao bi umrijeti ako ne ukloni otrovnu tvar iz bicepsa, tvrdi liječnik