Pobrinite se da vaše dijete zna okidače alergije i kako ih izbjeći

Većina roditelja u ovim tjednima od početka školske godine usredotočila se na zaštitu djece od COVID-a, no svakako bi morali misliti i o alergijama koje se mogu razbuktati

Milijuni djece pate od alergija, bez obzira je li riječ o hrani, gumi, lijekovima, grinjama ili prašini. Kad je riječ o sezonskim alergijama, na žalost nemamo dobru strategiju kako bih zaštiti od njihova nastanka i spriječiti pojavu alergija – kaže za Yahoo dr. Alok Patel, klinički instruktor pedijatrije na Sveučilištu Stanford.

Ističe kako su među najčešćim zdravstvenim tegobama među djecom u SAD-u upravo alergije.

– Stoga je važno pripremiti se na njih i znati na koje simptome valja obratiti pažnju – kaže Patel.  

Ističe kako su uobičajeni simptomi alergija curenje iz nosa, kihanje, suhi kašalj te crvenilo i svrbež očiju. Iako se neki od tih simptoma na prvi pogled mogu podudarati sa COVID-om, Patel ističe da povišena temperatura, bolovi u tijelu i slične tegobe vjerojatno nisu povezane sa alergijama. Ako dijete razvije neki od tih simptoma, svakako nazovite pedijatra i konzultirajte se s njim oko toga što poduzeti.

Little girl has allergy to spring blossoming and blowing her nos

No u jesenskim mjesecima najčešće se javljaju sezonske alergije na otvorenom koje se odnose na pojedine biljke i alergene iz tih izvora, no mogu se javiti i alergije u učionicama. Patel ističe da su u tom slučaju najčešći uzročnici grinje, plijesan, životinjska prhut, kreda, dim cigarete ako netko od nastavnika ili osoblja puši te alergija na parfeme koje možda netko od nastavnika nosi.

– Ako vaše dijete osjeća simptome alergije u školi ili dolazi s njima kući, važno je pokušati shvatiti što ih pokreće iako to nije uvijek lak zadatak. Mnogo je lakše ako vaše dijete ima povijest alergija ili obiteljsku povijest alergija – kaže Patel.

Također, možete nazvati školu koju dijete pohađa i upitati čemu je mališan bio izložen.

Child having allergy. Boy sitting outdoor with tissue in park ne

– No najbolje je razgovarati sa zdravstvenim radnikom. Vašem djetetu će možda trebati alergijsko testiranje kako bi pokušali identificirati specifičnu alergiju ili okidač, tako da vi i zdravstveni tim djeteta pokušate smisliti kako smanjiti izloženost u budućnosti – savjetuje liječnik.

Nakon što ste uspjeli identificirati okidač ili okidače, Patel preporučuje da pokušate podignuti svijest o stanju djeteta. Pobrinite se da vaše dijete zna svoje okidače alergija i kako ih izbjeći. Komunicirajte sa školom. Recite školi o alergijama djeteta i osigurajte potrebne zalihe lijekova koje će nastavnicima biti pri ruci u slučaju potrebe.

Napravite akcijski plan. Redovito ažurirajte sve lijekove i razgovarajte o simptomima alergije s učiteljima i školskom medicinskom sestrom.

24sata

Kad je u pitanju primjena lijekova za liječenje sezonskih alergija, Patel kaže da je najbolje prvo razgovarati s liječnikom prije nego što isprobate bilo koju opciju bez recepta.

– Nisu svi lijekovi jednaki i djeca nisu samo mali odrasli ljudi – njihova tijela različito djeluju u odnosu na lijekove – zaključio je Patel.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakNe znate o čemu biste pričali s ljudima koje ste tek upoznali? Donosimo 30 provjerenih tema
Sljedeći članakNakon ručka obavezno jedete slatko? Evo zbog čega to radite i kako to najjednostavnije izbjeći