Pet trikova i domaćih pripravaka protiv prhuti

Prhut, osim što stvara neugodu i često dolazi sa svrbežom, nije lijepo ni vidjeti na odjeći i u kosi.

Prhut može biti rezultat suhog tjemena ili gljivica koje se hrane sebubom koje se luči na tjemenu zbog pretjerane vlage na tjemenu. Uzrok tome može biti znojenje ili prljavo tjeme. Osjetljivo tjeme, pak, može biti suho i ljuskavo te može svrbjeti, ali to ovisi o tome koliko dobro se brinete o svojoj kosi i tjemenu.

Srećom, možemo si pomoći i to doma uz ovih nekoliko trikova.

Održavajte tjeme čistim

Pranje kose i temeljito čišćenje tjemena je ključno. Pazite da redovito perete kosu i tjeme, ali da pritom ne koristite previše proizvoda za kosu jer i kemikalije mogu oštetiti kosu.

Ne držite predugo ulje na kosi

Ako kosu njegujete uljima, nemojte ulja predugo i prečesto stavljati na kosu. Pretjerivanje s uljem može samo dovesti do pojave još prhuti.

Sok od luka

Luk je bogat sumporom koji minimizira stanjivanje kose i njeguje folikule dlake. Uz to, sok od luka ima antibakterijska svojstva idealna za prhutavo tjeme, a antioksidansi u soku od luka sprječavaju preranu pojavu sijedih. Sok od luka odličan je i za poticanje rasta kosa i gotovo istog trena rješava problem prhuti.

Soda bikarbona

Šaku sode bikarbona umasirajte na mokro tjeme i kosu. Masirajte i na kraju dobro isperite. Soda bikarbodr evilna nježan je piling koji će ukloniti višak kožnih stanica i ulja na tjemenu. Uz to, soda bikarbona ima antifungalna svojstva te može pomoći u borbi protiv gljivica koje su odgovorne za pojavu prhuti.

Aloa vera

Nježno nanesite gel od aloa vere na tjeme i ostavite da djeluje 30 minuta. Nakon toga temeljito isperite kosu. Aloa vera ja odlična za njegovanje i čišćenje tjemena, a kosa će vam nakon ovog biti njegovana, mekana i svilenkasta, piše Pinkvilla.

Prethodni članakNjemačka proglasila BiH visokorizičnom zemljom zbog širenja koronavirusa