Ove namirnice imaju najveći postotak vode

Da li ste znali koje namirnice imaju najviše vode?

Namirnice sa najvećim postotkom vode

Grejpfrut

Sadržaj vode: 88 posto

Polovina ovog voća može se izjednačiti sa pola čaše vode, a bogato je vlaknima, antioksidansima i mineralima. Nabrojaćemo samo nekoliko dragocjenih sastojaka, a to su vitamin A, kalijum i folna kiselna, veoma važna za trudnice. Svega 100 g grejpfruta obezbjeđuje preporučenu dnevnu dozu vitamina C. Pored smanjenja tjelesne težine, odličan je saveznik u borbi protiv holesterola, ali i regulaciji krvnog pritiska i šećera.

Dinja

Sadržaj vode: 90 posto

Postoje različite sorte ove namirnice, ali bez obzira na male razlike u ukusu, vitamin C i vlakna su njen neizostavni dio. Beta karoten je takođe zastupljen, a tijelo ga pretvara u vitamin A. On dalje dokazano jača imuni sistem, što je veoma važno. Dinja se može jesti u svježem obliku, ali i u vidu juhe i šejkova, a lijepo se kombinuje sa đumbirom.

Lubenica

Sadržaj vode: 92 posto

Poznato vam je da je lubenica veoma zdrava, čak u toj mjeri da spriječava pojavu hroničnih oboljenja. Za razliku od povrća o kome će tek biti riječi, ona se može jesti u većim količinama. Bogata je vitaminima i mineralima, ali i antioksidansima, kakav je likopen, koji smanjuje oksidativni stres. Sadrži malu kalorijsku vrijednost, a može se konzumirati na različite načine.

Paradajz

Sadržaj vode: 92,5 posto

Prosječan paradajz može se izjednačiti sa 118 ml vode, a odličan je izvor vitamina A i C. Kada govorimo o kalorijama, u 100 g nalazi se svega 31. Izdvojićemo i likopen, koji smo već spomenuli, ali i savjet da paradajz, ukoliko je moguće, jedete u sviježem obliku.

Tikvice

Sadržaj vode: 94 posto

Ukoliko pojedete 125 g ovog povrća, unijećete 90 posto vode, 1 g vlakana i 35 posto preporučene dnevne doze vitamina C. U 100 g nalazi se 20 kalorija, što ga čini veoma poželjnim na trpezi. Vjerovatno ste do sada isprobali različite načine pripreme, a mi vam preporučujemo da ih koristite svježe, kao zamjenu za špagete.

Zelena salata

Sadržaj vode: 94,7 posto

Pored vode, zelena salata sadrži vitamine K i A, koji jačaju kosti i imuni sistem, a ne treba zaboraviti ni folnu kiselinu. Zasitna je uz mali broj kalorija, a može se servirati kao prilog raznim jelima.

Kokosova voda

Sadržaj vode: 95 posto

Glavna prednost ovog napitka jesu elektroliti, kakvi su kalijum, natrijum i hlorid. Nadoknađuje manjak vode, a preporučuje se nakon treninga, umjesto drugih pića bogatih šećerom.

Celer

Sadržaj vode: 95 posto

Jedna porcija ovog povrća ima svega 16 kalorija, a izlišno je govoriti o tome da ga mahom čini voda. Vitamin K i kalijum značajni su za očuvanje zdravlja, a prednost je u tome što se celer može konzumirati svjež i termički obrađen, pa čak i u obliku štapića uz humus ili grčki jogurt.

Krastavac

Sadržaj vode: 95 posto

Pored sastojaka koje dijeli sa celerom, krastavac nudi i magnezujum, i 15 kalorija na 100 g. Ukoliko ne volite svijež krastavac, možete ga pripremiti na razne načine.

(Magazin Novosti)

Prethodni članakVježbe koje ublažavaju hronične bolove nogu
Sljedeći članakRAZVEDRIT ĆE SE U CIJELOJ BIH: ZA VIKEND DO 30 STEPENI