Novi internet gastro hit: Jaja s pesto sosom (RECEPT)

Brzo, jednostavno, zdravo i ukusno!

Jaja su vjerovatno jedna od najtraženijih namirnica kad je doručak u pitanju, a sve zavisi samo o načinu pripreme istih – jedemo li kuhana, na oko, omlet ili kajgana?

No, ako ste se zasitili svih gore navedenih načina pripreme jaja i trebate nešto novo, na TikToku se, nakon tjestenine s paradajzom i sirom, pojavio još jedan viralni recept – jaja s pestom.

Umjesto da jaja pečete na maslacu ili ulju, stavite kašiku pesta na dno i zatim jaje na vrh, bilo da želite kajganu ili na oko. Isto tako, možete dodati i avokado, sir, malo soli, bibera i crvene paprike na ugrijani pesto te tako dobiti omlet. Ako ste vegan, umjesto jaja samo zamutite svježi tofu s malo humusa.

Budući da su jaja velik izvor proteina i jedemo ih između ostalog zato što imaju određena nutritivna svojstva koja nam trebaju, posebno nakon treninga, postavlja se pitanje – je li pesto sos zdrav? I odgovor je DA.

Tipični pesto sos sastoji se od kombinacije ulja, orašastih plodova, parmezana i svježeg bosiljka te je pretvoren u sos, a ne morate praviti s kupovnim, koji je sigurno nezdraviji od domaćeg. Od istih sastojaka možete napraviti i domaći, baš po svom izboru. Maslinovo ulje i orašasti plodovi puni su zdravih masti, parmezan je izbor kalcijuma, proteina i vitamina D, a bosiljak sadrži antioksidanse, tako da za pesto možete biti sigurni da vašem doručku dodaje nutrijente koju su nam neophodni za funkciju organizma.

Izvor: ljepota & Zdravlje

Prethodni članakPodsjećamo vas: Perite voće i povrće, a posebno obratite pažnju na ovih nekoliko vrsta
Sljedeći članakČips – neprijatelj dijete broj jedan (ali ne samo zbog kalorija)!