Mostarski aerodrom zabilježio samo 516 putnika ove godine

U prvih osam mjeseci ove godine Zračna luka Mostar ostvarila je znatno manji promet u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, a najavljeni letovi kompanije Eurowings za Dusseldorf i Stuttgart otkazani su zbog loše popunjenost.

Mostarski aerodrom u ovoj godini, zaključno s augustom, imali su ukupno 516 putnika uz 60 operacija, većinom manjih aviona uz par charter letova, dok su u 2019. godini u istom periodu ostvarili 240 operacija s ukupno 21 535 putnika.

Ukupan finansijski dio prometa aerodroma (zračne-avio usluge) zaključno s agustom 2021. godine iznosi 68.384,65 KM.

Kad su u pitanju letovi koje je ta luka najavljivala u ljetnoj sezoni posebno letove Eurowingsa, navode kako je kompanija Eurowings netom prije letova za Dusseldorf, a nešto ranije i za Stuttgart otkazala zračne operacije za navedene lokacije.

“Kao glavni razlog otkazivanja od strane Eurowingsa, navedena je loša popunjenost koju je vjerojatno uzrokovala visoka cijena povratnih karata”, rečeno je iz aerodroma.

Navode kako planovi Zračne luke Mostar ostaju isti, tj. nadaju se da će u 2022. godini kompanija Eurowings nastaviti s operacijama za Dusseldorf i Stuttgart te možda uvesti i još koju destinaciju.

“Također, imamo naznaka da će još neke niskotarifne kompanije napokon otpočeti operacije s mostarskog aerodroma. Pregovori su u toku i nadamo se da ćemo vrlo brzo moći izaći u javnost s konkretnim informacijama i planovima za 2022. godinu”, zaključuju.

Izvor: klix

Prethodni članakObjavljena nova korona-karta: Cijela Hrvatska crvena
Sljedeći članakHrvatska: Zbog etilen-oksida s polica se povlači napitak od naranče Jana Vitamin