Krizni štab: U FBiH predloženo produženje epidemioloških mjera za 14 dana

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

Sedmodnevna incidenca na nivou bh. entiteta Federacija BiH je 109,3 slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika. Najviša incidenca zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom (332,3/100.000), Zapadnohercegovačkom (257/100.000) i Kantonu 10 (196,24/100.000). U posljednjih sedam dana zabilježen je rast svih indikatora, najviše broja smrtnih slučajeva (49) i broja pacijenata na respiratoru (28), te hospitaliziranih pacijenata (409), navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

“Napominjemo da su vlade kantona, odnosno krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva dužni donositi restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, a na osnovu dokumenta Javnozdravstveni kriteriji za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19”, ističu iz ministarstva.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva stanovništvo da se što prije vakciniše, jer je to najefikasniji način zaštite te podsjeća da je i dalje na snazi aktuelna naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, ukoliko nije moguće držati distancu od minimalno dva metra. Svim građanima se preporučuje izbjegavanje većih okupljanja i pridržavanje ličnih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Prijedlog produženja mjera biće upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Izvor: N1

Prethodni članakKinezi objasnili zašto ne mogu ispuniti ugovor o izgradnji Bloka 7 u Tuzli
Sljedeći članakTrebinjca ujela crna udovica