Kneževo ostalo bez autobuske veze sa svijetom

Nijedan autobus više ne saobraća iz Kneževa niti prema tom gradiću, što predstavlja ogroman problem stanovništvu ove male općine, a pogotovo radnicima i đacima.

Imali su sve do početka ovog tjedna autobusku liniju koja ih je povezivala sa Banjalukom, ali je inspekcija taj autobus isključila iz saobraćaja, tako da se mještani sada moraju snalaziti na razne načine.

Iz Inspektorata Srpske saznajemo da je u okviru inspekcijske kontrole prijevoznika “Transport” Kneževo u ponedjeljak, na zahtjev Republičke saobraćajne inspekcije, kontrolisani autobus ovog prijevoznika upućen na vanredni tehnički pregled.

“Prilikom vanrednog tehničkog pregleda autobusa utvrđene su mnogobrojne neispravnosti, te je republički saobraćajni inspektor to vozilo isključio iz saobraćaja, uz oduzimanje potvrde o registraciji, kao i registarskih oznaka. Ta mjera ostaje na snazi sve do otklanjanja utvrđenih neispravnosti”, kažu iz Inspektorata Republike Srpske.

Lokalna vlast se uhvatila u koštac sa novonastalom situacijom, a sve bi, očekuje se, trebalo biti jasnije u narednim danima.

Općinski načelnik Goran Borojević rekao je da su jučer ujutru na sastanak zvali predstavnika poduzeća koje je do sada obavljalo autobuski prijevoz, ali…

“Najvjerovatnije ćemo krenuti tražiti drugog prijevoznika. Uspostavili smo neke kontakte pa čekamo odgovore u smislu da li su zainteresovani za uvođenje linija Kneževo – Banjaluka. Dakle, pokušavamo pronaći drugog prijevoznika koji bi uveo linije”, rekao je Borojević.

Miloš Popović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Javorani, ističe da novonastala situacija i te kako predstavlja problem mještanima.

“Treba nam redovan prevoz. Imate radnike, imate đake, koji idu prema Banjaluci. Autobuska linija nam je i te kako potrebna”, rekao je Popović”.

I Goran Vujančević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Šolaji, ističe da im autobuski prijevoz mnogo znači.

“Taj prijevoz posebno znači za djecu. Vidjet ću sa mještanima šta i kako, gledaćemo da se nešto organizuje za đake. Činjenica je da nam svima treba prijevoz prema Banjaluci, nemaju svi svoj automobil”, rekao je Vujančević.

I Predrag Veleušić, direktor “Transporta” Kneževo, potvrđuje da je njihov autobus isključen iz saobraćaja.

“Mi smo prije korone imali više autobusa. Korona nas je uništila, zajedno sa divljim prevoznicima, za koje nadležni nisu uspjeli naći rješenje. U ponedjeljak su inspekcija i dva policijska automobila pod rotacijom sačekale naš autobus”, rekao je Veleušić, te dodao da je “Transport” Kneževo imao pet polazaka iz Kneževa i povrataka iz Banjaluke.

Prema njegovim riječima, divlji prevoznici su im godišnje uzimali između 150.000 i 200.000 maraka.

“Ne znam ko bi to mogao izdržati. Mi nismo mogli. Zato su naša auta došla u tako lošu situaciju. Mi smo 2019. godine imali oko 300.000 KM godišnjeg prometa. U 2020. godini, sa dolaskom korone, riječ je bilo o 136.000 KM. A u ovoj godini, za šest mjeseci, svega 42.000 maraka prometa. A nismo otpuštali nijednog radnika. Ja sam i očekivao da će se ovo desiti”, naglasio je Veleušić.

Izvor: nezavisne

Prethodni članakPlaćajte i šutite
Sljedeći članakPosljednji govor Angele Merkel u Bundestagu: Rijetko viđena tako emotivna