Kinezi objasnili zašto ne mogu ispuniti ugovor o izgradnji Bloka 7 u Tuzli

Izgradnja Bloka 7 u Tuzli je na čekanju zbog problema s kineskim konzorcijem koji je većim dijelom bio zadužen za realizaciju ovog projekta. Nakon bh. strane koja je iznijela svoju stranu priče sada su se oglasili i iz konzorcija CGGC-GEDI.

Kao što je poznato, sve je izvjesnija propast projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, jer kineski partneri ne mogu ispuniti obaveze iz ugovora zbog otkazivanja američkog podizvođača radova.

EPC ugovor o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli po principu “ključ u ruke” u augustu 2014. godine Elektroprivreda BiH potpisala je s konzorcijem kompanija China Gezhouba Group Company Ltd (CGGC) i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co., Ltd. (GEDI).

U ugovoru je dogovoreno da će oprema za Blok 7 biti kupljena od kompanije General Electric (GE). Konzorcij CGGC-GEDI potpisao je ugovor o opskrbi kotla i generatora parne turbine STG (Steam-turbine generator u martu 2017. godine. Međutim, 2020. godine GE je javno objavio svoje povlačenje s tržišta izgradnje elektrana na ugljen, što je na kraju uzrokovalo trenutne probleme s izgradnjom Bloka 7.

Iz konzorcija CGGC-GEDI navode da su komunicirali sa svojim poslodavcem, Elektroprivredom BiH odmah nakon što su prošle godine obaviješteni o izlasku GE-a iz posla izgradnje novih termoelektrana te su, kako dodaju, uložili sve napore da pronađe odgovarajući alternativni prijedlog, dajući prioritet evropskim opcijama, odnosno firmama poput Siemensa, MHPS Europe, RAFAKO i Doosan Skoda.

Jedino moguće alternativno rješenje

“Najnovije i jedino moguće alternativno rješenje za nastavak elektroenergetskog projekta predstavljeno je i predloženo Elektroprivredi BiH već u januaru ove godine, kako bi se što brže nastavilo s projektom uz poštivanje i ispunjenje svih ekoloških i tehničkih standarda iz EPC ugovora”, navode iz konzorcija.

A predložena alternativa je takva da kotao i generator parne turbine (STG) isporuči firma Shanghai Boiler Works Co., Ltd. (SBWL) u saradnji sa GE i Shanghai Electric Group (SEC), koji su zasnovani na Siemensovoj tehnologiji.

Ovo rješenje, prema stavu kineske strane, zadovoljava sve zahtjeve navedene u originalnom EPC ugovoru potpisanom sa EPBiH, jer je tehnologija koju će koristiti ove kompanije GE i Siemens tehnologija, te će na taj način osigurati da se ispune sve najviše ekološke i tehničke specifikacije koje su dogovorene u EPC ugovoru.

Prema EPC ugovoru, izgradnja Bloka 7 nije mogla početi sve dok obavijest o nastavku (NTP) nije iz EPBiH formalno poslana konzorciju CGGC-GEDI, što je urađeno u julu 2020. godine.

Kako navodi dalje kineska strana, kako bi započeli radove na projektu što je prije moguće, u januaru 2020. konzorcij je izdao ograničeno obavještenje da nastavi (LNTP) prema GE-u prema ugovoru o kotlu, a nakon što je sam platio 500.000 eura za radove na dokumentaciji o dozvoli. Odmah nakon što je primio NTP prema EPC ugovoru s EPBiH, obavijestio je GE da nastavi sa izvršavanjem ugovora.

Međutim, 21. septembra, GE je najavio da se namjerava povući iz energetskog tržišta uglja i da bi to povlačenje mogao uključivati povlačenje imovine, zatvaranje lokacije i gubitak poslova.

“Prema našoj komunikaciji s GE-om, to je prvenstveno uzrokovano globalnim trendom postepenog ukidanja energije iz ugljena, što je uvelike smanjilo broj predviđenih projekata novih elektrana na ugalj i negativno utjecalo na poslovanje kompanije u isporuci opreme, kao što je kotao i STG za ova postrojenja. Ekonomski šokovi zbog COVID-19 i kasnije daljnje smanjenje ulaganja u energiju ugljena pogoršali su situaciju za kompaniju i naveli je na donošenje ove odluke”, rekao je konzorcij.

GE je 13. oktobra poslao pismo konzorciju u kojem je nedvosmisleno priznao da više nema kapacitete za izvršavanje svih svojih ugovornih obaveza prema ugovorima o nabavci. Kompanija je u pismu navela da bi se “EPBiH bolje poslužio alternativni dobavljač za ovaj projekat”, dok bi nastavak rada sa GE-om bio “dobrovoljno preuzimanje rizika”.

Konzorcij je 15. oktobra pismo GE-a dostavio EPBiH sa zaključkom da je raskid ugovora o snabdijevanju sa GE-om neizbježan i da fokus treba usmjeriti na pronalaženje alternativnih dobavljača.

“Napredak cijelog projekta Blok 7 značajno je otežan povlačenjem GE-a jer su tehnička rješenja i dokumenti koje treba pružiti glavni dobavljač opreme i njegova generalna saradnja – preduslov i temelj za projektiranje cijelog pogona, nabavku pomoćne opreme, i pripremu tehničke dokumentacije”, saopćeno je iz konzorcija.

Već u septembru 2020. konzorcij je počeo kontaktirati i pregovarati s potencijalnim alternativnim dobavljačima kotla i STG -a za projekt Blok 7, dajući prioritet evropskim mogućnostima, poput Siemensa, MHPS Europe, RAFAKO -a i Doosan Skode. Konzorcij je bio u komunikaciji sa EPBiH tokom cijelog procesa i redovno ih izvještavao o svim dešavanjima.

“Međutim, kompanija Siemens, koja je već bila uključena u uži izbor prethodno odobrenih dobavljača u ugovoru o EPC-u, izjavila je da nije u mogućnosti nabaviti opremu jer namjerava napustiti tržište elektrana na ugljen, što je konzorcij ostavilo bez evropske opcije za STG. Konzorcij je također kontaktirao druge potencijalne dobavljače za kotao i STG i oni ili nisu mogli ispuniti zahtjeve ugovora o EPC -u ili su nosili neprihvatljive rizike zbog svojih financijskih poteškoća”, navodi konzorcij.

Stoga je najnovije rješenje bilo da opremu proizvode Shanghai Boiler Works Co., Ltd. (SBWL) u saradnji s GE i Shanghai Electric Group (SEC) zasnovane na Siemensovoj tehnologiji, i ovo rješenje konzorcij je predstavio EP-u BiH u januaru ove godine kao najpovoljniju alternativu u ovom trenutku.

Kako kažu, SBWL i SEC imaju dugu i uspješnu historiju saradnje sa kompanijama GE i Siemens u nabavci ključne opreme za elektrane na ugalj.

“Iako je implementacija projekta trenutno otežana izlaskom GE-a, nismo oklijevali ispuniti svoje obaveze prema EPC ugovoru s EPBiH u pogledu podnošenja tehničke i upravljačke dokumentacije i drugih aktivnosti. Baš kao i naš poslodavac, potpuno razumijemo značaj projekta za ekonomiju i energetsku sigurnost Bosne i Hercegovine i nadamo se da će nam glavna oprema uskoro biti dostupna za nastavak rada”, saopćeno je iz konzorcija.

Probijeni rokovi

U ovom trenutku razlika između bh. i kineske strane je izuzetno velika, s obzirom na to da je Elektroprivreda BiH ispunila sve svoje obaveze, uloživši skoro 19 miliona KM u pripremu terena za izgradnju budućeg Bloka 7 i uplatom avansa u iznosu 214 miliona KM, dok su Kinezi nekoliko puta probijali svoj rok za preuzimanje lokaliteta te početak izgradnje termoenergetskog objekta.

Danas je mogućnost za zaključenje drugačijeg ugovora bez inžinjera i opreme američke kompanije General Electric praktično nemoguća, a bilo koja izmjena izvornog dokumenta morala bi dobiti odobrenje Vlade FBiH, zatim oba doma Federalnog parlamenta te na kraju i saglasnost Vijeća ministara BiH.

Kako je Klix.ba ranije objavio, Elektroprivreda BiH u krajnjoj liniji spremna je u potpunosti na raskid ugovora, zbog nemogućnosti njegove realizacije od kineskog partnera.

Iz konzorcija CGGC-GEDI ističu da su u potpunosti posvećeni projektu TE Tuzla Blok 7 i nada se da će EP BiH i vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine prihvatiti ovaj alternativni prijedlog kako bi izgradnja Bloka 7 mogla započeti što je prije moguće, budući da je ovaj projekt ključan za stabilnost sistema proizvodnje električne energije u Bosni i Hercegovini i za građane BiH.

Također, Blok 7 TE Tuzla bi trebao zamijeniti Blok 3 i 4 TE Tuzla i Blok 5 TE Kakanj sa znatno većom efikasnošću i naprednijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova. To bi značajno doprinijelo smanjenju emisije CO2 i zagađivača.

Izvor: klix

Prethodni članakKvalifikacije za SP: BiH večeras protiv Kazahstana
Sljedeći članakKrizni štab: U FBiH predloženo produženje epidemioloških mjera za 14 dana