Kako izbjeći oštećenja i pravilno očistiti štednjak?

Površina štednjaka zaprlja se kod svakog kuhanja, a prilikom čišćenja treba biti jako oprezan i tehnika ovisi o tome radi li se o staklokeramičkoj ploči, indukciji i plinskom štednjaku.

Štednjak bi se trebao čistiti samo mekanim spužvama, dok bi one žičane valjalo izbjegavati. Pogotovo kod štednjaka sa staklokeramičkom pločom za kuhanje ili kod indukcije. Čak i ako se neka hrana zapekla na površini, izbjegavajte struganje oštrim predmetima.

Što se tiče sredstva za čišćenje i ovdje treba voditi računa, pogotovo kada se radi upravo o ove dvije površine. S obzirom na to da su vrlo osjetljive, treba uvijek koristiti manje agresivna sredstva, dok je najbolje brisati s toplom vodom.

Koristite prirodna sredstva, kao što je soda bikarbona koja se jednostavno posipa i potom se obriše krpicom od mikrofibre.

Plamenici na štednjaku mogu se očistiti uz pomoć octa i vode pomiješanih u jednakom omjeru. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i obrišite krpicom. Ne zaboravite očistiti i glave plamenika u toploj vodi, piše Večernji list.

Prethodni članakKoristite li mikrovalnu krivo cijeli život? ‘Evo kako radi bolje’
Sljedeći članakPet mentalnih vještina koje bi trebao imati svaki dobar lider