Izvucite maksimum iz jutarnje kave

​Kada pomislimo na buđenje i jutarnju rutinu, prva stvar koja nam pada na pamet je šoljica kave koja će nam pomoći da se razbudimo i lakše “uplovimo” u novi dan.

Ako je ovo vaša dnevna rutina, možda bi trebalo da razmislite o maloj korekciji te navike.

Dr Karan Raj upozorava da kava ipak ne bi trebalo da bude prva stvar koju konzumiramo čim otvorimo oči.

“Možda je ovo nešto što će mnogi teško prihvatiti, ali postoji dobar razlog za ovo što vam kažem”, objasnio je Raj koji na društvenim mrežama ima milione pratilaca zbog savjeta koje daje o zdravom životu.

U emisiji BBC-a “Morning Live”, popularni doktor je objasnio zašto bi trebalo da dopustimo da se naša tijela sama razbude, umesto da se oslanjamo na prvi jutarnji gutljaj kave.

“Ne predlaže da se u potpunosti odreknete jutarnje kave, već da samo malo promijenite navike. Nemojte ujutro prvo piti kavu da se razbudite. Tijelo vas prirodno budi kortizolom”, objašnjava dr Raj.

Umjesto toga, dr Raj kaže da pričekate nekoliko sati i popijete kavu pošto se prirodni nivo kortizola u vašem tijelu smanji.

“Popijte kavu sredinom jutra kada vam nivo kortizola i nivo energije padnu. Neka tad kofein djeluje tako što će vam dati energiju”, predlaže doktor.

Naravno, bilo je i onih koji Rajev savjet nisu dobro prihvatili.

“Ujutro moram prvo da popijem, kavu inače ne mogu da funkcionišem”, napisao je jedan, a mnogi su se složili.

Međutim, bilo je dosta i onih koji su usvojili savjet popularnog doktora i preporučili ostalima da isprobaju. Podijelili su i svoja iskustva sa promjenom navike, u početku je, priznali su, bilo teško, jer su se navikli na kavu, ali kako je vrijeme prolazilo tako su usvojili novu rutinu i priznali da se osjećaju mnogo bolje.

Izvor: telegraf.rs

Prethodni članakNova studija: Tjelovježbom nastaje pojava povezana sa srčanim bolestima?
Sljedeći članakTko je za čeburek? Recept za sočne pite punjene mljevenim mesom