Crijevna flora diktira koliko ćemo kilograma izgubiti, nema jedinstvenog recepta

U posljednje vrijeme mnogo je studija koje istražuju ulogu crijevnih bakterija u našem zdravlju – posebno u kontekstu metaboličkih poremećaja poput pretilosti.

Medical New Today pisao je ove sedmice o studiji koja proučava kako neke crijevne bakterije mogu utjecati na regulaciju tjelesne težine.

Sada, novo istraživanje s Odjela za prehranu, vježbanje i sport na Sveučilištu u Kopenhagenu u Danskoj ispituje kako naši pojedinačni crijevni mikrobiomi mogu otkriti jesmo li, i u kojoj mjeri, u stanju izgubiti višak kilograma prateći određene smjernice.

„Humane crijevne bakterije su povezane sa sve većom prevalencijom pretilosti, a znanstvenici su počeli istraživati mogu li crijevne bakterije imati ulogu u liječenju pretilosti, objasnio je koautor studije, profesor Arne Astrup.

„Ali tek sada imamo napredak koji pokazuje da određene vrste bakterija imaju odlučujuću ulogu u regulaciji težine“, kaže profesor.

Nalazi studije objavljeni su u International Journal of Obesity.

Odnos crijevnih bakterija ključan je za reguliranje težine

U studiji je sudjelovalo 54 sudionika. Od toga, 31 osoba trebala je slijediti novu nordijsku prehranu, koja je skup danskih nacionalnih smjernica o prehrani koje promovišraju konzumiranje voća, povrća, vlakana i integralnih žitarica. Svrha ovog načina prehrane je da pomogne u skidanju viška kilograma i održavanju zdravog indeksa telesne mase (BMI).

Ostalih 23 sudionika slijedilo je prosječnu dansku prehranu, koja obično uključuje više mesa i prerađene hrane.

Svi sudionici su se pridržavali svoje prehrane ukupno 26 tjedana. Na kraju ovog perioda, 31 osoba na novoj nordijskoj dijeti izgubila je u prosjeku 3,5 kilograma, dok je ostalih 23 izgubilo u prosjeku 1,7 kilograma.

Međutim, iako se pokazalo da je nova nordijska dijeta efikasnija u promoviranju gubitka težine od generalno uobičajene dijete, istraživači su također primijetili da su individualni bakterijski profili crijeva sudionika imali važnu ulogu.

Profesor Astrup i njegove kolege su primijetili da su sudionici koji su imali veći odnos bakterija Prevotella-Bacteroides izgubili veću težinu kada su slijedili novu nordijsku dijetu u usporedbi s ljudima koji su se pridržavali prosječne danske dijete.

U isto vrijeme, ljudi s niskim postotkom bakterija Prevotella-Bacteroides nisu izgubili više na težini kada su slijedili novu nordijsku prehranu.

Istraživači su također primijetili da oko polovica populacije ima veći udio Prevotella-Bacteroides.

Samo 50 posto populacije će vjerojatno skinuti višak kilograma ako slijedi nove danske preporuke o prehrani, dok će kod druge polovice to ostati nepromijenjeno.

„Studija pokazuje da će samo oko polovice populacije izgubiti na težini ako se hrani u skladu s danskim nacionalnim preporukama o prehrani i jede više voća, povrća, vlakana i integralnih žitarica. Čini se da druga polovica populacije nema nikakvu korist od promjene prehrane “, kaže prvi autor studije profesor Mads Fiil Hjorth.

Izvor: N1

Prethodni članakUmjerena konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre
Sljedeći članakApel iz Crvenog križa: Sve više gladnih, potrebna nam je hrana