Clint Eastwood ponovo u sedlu: Povratak vesternu na zalasku karijere

Najstariji dobitnik Oscara za režiju je snimio novi film, i to u 91. godini. “Cry Macho” Clinta Eastwooda vodi nas u sedamdesete donoseći priču o bivšoj rodeo zvijezdi i uzgajivaču konja iz romana N. Richarda Nasha, koji je unajmljen da vrati mladića svom ocu u SAD.

Clint Eastwood je u posljednjih deset godina režirao sedam filmova, što je brojka nedostižna i puno mlađim rediteljima.

Američki glumac i reditelj nosilac je rekorda Američke filmske akademije kao najstariji dobitnik Oscara za režiju, kojeg je osvojio prvi put u 62. godini za film “Unforgiven”, a drugi put u 74. godini za “Million Dollar Baby”. Entuzijazam Prljavog Harryja je neumoljiv i niko ne zna kada će se zaustaviti, tim prije što njegovi filmovi donose ogroman novac. Primjerice, “American Sniper” iz 2014. godine s Bradlyjem Cooperom je svojim producentima i prikazivačima zaradio pola milijarde dolara.

Scena iz filma For A Few Dollars More

Biti izgubljen, ali i… pronađen

Kako je cijelu svoju karijeru proveo radeći filmove u holivudskom mainstreamu, Eastwood vrlo dobro poznaje afinitete publike i jednostavno zna šta ljudi žele gledati, bilo da se radi o sportskim pričama, ratnoj tematici ili krimi pričama. Ono što Eastwood posebno voli jesu filmski povratak u prošlost i adaptacije književnih predložaka (“J. Edgar”, “Changelling”, “Richard Jewell”, “Letters From Iwo Jima”…), a sada se američki filmski veteran prihvatio adaptacije romana N. Richarda Nasha iz 1975. godine, koji govori o bivšoj rodeo zvijezdi i uzgajivaču konja sa neobičnim zadatkom.

“Cry Macho” je Eastwoodov 39. rediteljski poduhvat, koji oživljava ideju i vrijednosti vesterna. Centralni lik Mike MIilo (Clint Eastwood) je zaglavljen u mačizmu projiciranom s widescreen platna u godinama iznimne popularnosti ovog žanra. Mike nosi isti šešir kao Moncho (čovjek bez imena) u Leoneovom špageti vesternu “For A Few Dollars More”. On ima zadatak od svog bivšeg šefa Howarda Polka (Dwight Yoakam) da mu pokuša vratiti sina Rafaela (Eduardo Minett) kući, koji živi s majkom alkoholičarkom u Meksiku.

Insert iz filma Cry Macho

Glavni lik je zapao u alkoholizam nakon što je izgubio suprugu i dijete. Dvojica muškaraca, od kojih je svaki u svom životnom dobu, vraćajući se u Teksas prolaze kroz divlji Meksiko u sedamdesetim godinama, što će se pokazati kao neočekivano izazovno putovanje. Prisiljeni krenuti zaobilaznim putevima, umorni konjanik pronalazi neočekivane veze, a okolnosti koje će ih zadesiti će starom rodeo jahaču dati priliku za životno iskupljenje, dok će mladiću priskrbiti lekciju o tome šta znači biti dobar čovjek. Promotivni slogan filma na posterima kaže da je ovo priča o tome kako je biti izgubljen, ali i pronađen.

Inače, priča N. Richarda Nasha ima vrlo zanimjivu pozadinu, jer je 1970. ovaj pisac napravio scenarij po imenu “Macho”, koji su mu iz 20th Century Foxa odbili čak dva puta. Potom ga je njegov autor preoblikovao u roman, nadjenuvši mu ime “Cry Macho” i objavivši ga 1975. godine. Nakon što je roman dobio brojne pozitivne kritike, pisac je uspio prodati prvobitni scenarij Foxu. U različitim razdobljima, brojni slavni glumci su pregovarali za ulogu Mikea Milloa, među kojima su bili Roy Scheider, Burt Lancaster, Pierce Brosnan i Arnold Scwarzenegger. Na koncu je ova verzija modernog vesterna dospjela u ruke producenata Warner Brosa.

Clint Eastwood i Eduardo Minett u filmu Cry Macho

Posljednji put kada je Eastwood režirao “sam sebe” bilo je 2018. godine u filmu “Mule”, gdje je igrao Lea Sharpa, veterana iz Drugog svjetskog rata, koji postaje kartelski kurir i prevozi drogu. Na zalasku karijere dao je neobičan intervju, u kojem je u nekoj vrsti monologa rekao da je mačizam u američkim filmovima precijenjen te da godinama stvara lažnu sliku o muškarcima.

“Kao i sa svim stvarima u životu. Mislite da znate sve odgovore, a onda ste u sljedećem trenutku jako stari i shvatite da nemate niti jedan od tih odgovora”, rekao je Eastwood, referirajući se na svoju pozamašnu filmski karijeru, ali i kult koji je godinama gradio svojim filmovima. Izgleda je da je došlo vrijeme da dečki zaplaču.

Film “Cry Macho” će imati svoju svjetsku premijeru 17. septembra u američkim kinima, a potom će biti paralaleno dostupan trideset dana na streaming serivsu HBO Max.

Izvor: klix

Prethodni članakSarajevski aerodrom zabilježio najprometniji mjesec u posljednje dvije godine