Boli vas zub? Evo što napraviti

Zubobolju mogu spriječiti ili barem ublažiti prirodni ‘lijekovi’ iz prošlih vremena kao što je ispiranje usta slanom vodom, hladni oblog, češnjak ili ulje klinčića

Zubobolja je jako neugodna bol. Iako neka zubobolja može biti manje bolna i može proći nakon određenog lijeka ili sama od sebe nakon nekog vremena, druge mogu jako i uporno boljeti. 

Iako je uvijek najbolje konzultirati se sa svojim stomatologom u slučaju nepodnošljive boli zuba ili ako sumnjate na infekciju, evo nekoliko načina koji vam mogu pomoći u ublažavanju boli ako ne možete odmah otići zubaru.

1. Ispiranje usta slanom vodom

Ovo je jedan od najboljih starih ‘lijekova’ kod grlobolje, kašlja ili čak zubobolje. Sve što trebate učiniti je uzeti šalicu mlake vode, dodati u nju malo soli i isprati usta. Pomaže u ublažavanju boli suzbijanjem bakterija koje izazivaju infekciju. Međutim, ako bol prati oticanje, preporučljivo je ne ispirati usta slanom vodom, bez savjetovanja sa stomatologom.

2. Nanesite češnjak

Naše bake već godinama koriste češnjak kao kućni lijek. U slučaju zubobolje, češnjak može učiniti čuda. Zgnječite češanj ili dva i nanesite ga na zahvaćeno područje. Neka ostane dok bol ne nestane. Ako sumnjate da imate neku vrstu infekcije, preporučljivo je prvo se posavjetovati sa stomatologom.

3. Koristite hladni oblog

woman with toothache

Uzmite ručnik, umotajte malo leda u njega i pritisnite ga uz čeljust. To će pomoći u ublažavanju boli ili barem smanjiti njezin intenzitet.

4. Koristite ulje klinčića

Ulje klinčića odlično je za ublažavanje zubobolje. Klinčići imaju antibakterijska i protuupalna svojstva i stoga mogu pomoći u ublažavanju zubobolje. Umočite vatu u malo ulja klinčića i stavite je na zahvaćeno područje. Ostavite da odstoji neko vrijeme, dok bol ne krene popuštati.

Uvijek se preporučuje posjeta stomatologu dva puta godišnje. Time se smanjuje rizik od bilo kakve infekcije, a pomaže vam i u održavanju dobrog oralnog zdravlja, piše Pink Villa.

Prethodni članakOslijepila dok je tetovirala očne jabučice, ali kaže kako ne žali jer je njene tetovaža čine jačom
Sljedeći članakPrava jesenska delicija: Slasna zapečena bundeva sa sirevima