10 škakljivih pitanja koja djeca postavljaju roditeljima i kako na njih odgovoriti

DJECI zbilja svakakve teme padaju na pamet. Gotovo je nemoguće predvidjeti i biti spreman na ono što će reći. Često nam dječja pitanja izazivaju osjećaj ponosa, ali ponekad nas dovedu u neugodne situacije, osobito ako smo u javnosti. Što napraviti kad nas gledaju svojim znatiželjnim očima u iščekivanju našeg odgovora?

Ignorirati ih nipošto nije opcija. Moramo se sabrati i smisliti neki kvalitetan, informativan i umjeren odgovor koji će biti prilagođen njihovoj dobi. Na ovu temu napisano je na stotine knjiga, a navest ćemo najintrigantnija pitanja i pokušati ponuditi dobre opcije za odgovor na njih.

Odakle dolaze djeca?

Ovo pitanje je ekstremno popularno, a one roditelje koji ga još nisu čuli zasigurno čeka u budućnosti. Toliko serija i filmova prikazuje ovu situaciju jer je neiscrpna inspiracija s obzirom na to da postoji bezbroj načina na koje se roditelji mogu snaći. Opcija koju će odabrati svaki roditelj ovisi o njemu i njegovom roditeljskom stilu.

Najvažnije je da budete iskreni, jasni i staloženi. Možda vam je neugodno, osobito ako su jako mali, ali nastojte im pružiti informacije koje će shvatiti. Ako vas dijete ne shvati dobro, uslijedit će još mnogo pitanja na istu temu, a to tek produbljuje neugodu koju osjećate.

Postoji li Djed Božićnjak?

Ovo pitanje je vrlo nezgodno. Ako ste roditelj koji uživa u njegovanju dječje mašte na ovaj način, krijete se na Badnjak ostavljajući darove ispod bora nakon što djeca zaspu i pričate im o debelom dragom starčiću s bijelom bradom koji se spustio niz dimnjak, nevoljko ćete priznati da je sve to bila izmišljotina. Najbolji način da smislite dobar odgovor je da prvo pitate dijete što stvarno o tome misli. To će vam olakšati komunikaciju jer dijete već vjerojatno ima određenu sliku u glavi i nekakvu ideju ako je već došlo do toga da vas upita.

Zašto moram ići u školu?

Ovo je teže nego što se čini. Razlozi su očiti – obrazovanje je potrebno, obavezno je, u školi se družiš s djecom svojih godina… Nijedan od navedenih razloga nije djeci dovoljan. Najbolje je reći nešto kao: “Škola je zabavno mjesto na kojem možeš otkriti stvari koje nigdje drugdje nećeš moći.” Zatim ih možete pitati što ih jako zanima pa odvesti priču u drugom smjeru, a ostaviti ovaj odgovor u njihovim glavicama da naknadno o njemu razmisle.

Zašto nemam brata/sestru?

Imate li jedno dijete i ne planirate imati više ili još niste odlučili, ovom pitanju nećete moći pobjeći. Emocionalna spremnost, financijska stabilnost, zdravstveni problemi, karijera – razlozi mogu biti različiti. Opet je važno da ste iskreni. Dijete će razumjeti ako mu ispravno artikulirate svoje razloge. Budite obazrivi. Pokažite mu da može biti sretno i ispunjeno i bez braće i sestara. Navedite određene prednosti koje u ovom slučaju ima.

Hoće li mama i tata umrijeti?

Ovdje ne postoji čarobna riječ kojom će vaše dijete iz razgovora izaći s osmijehom. Tema je jako teška i ozbiljna, ali na vama je da reagirate najbolje što možete. Kod ovakvih stvari važnije je nego ikad da ne lažete. Budite jasni. Nijednom djetetu neće biti lako kad shvati da će jednog dana živjeti bez mame i tate, ali možete reći da ne znate kad će se to dogoditi, ali da se nadate da neće još dugo. 

Zašto ljudi rade loše stvari?

Možda gleda vijesti s vama ili ga netko u školi povrijedi, pa vam dijete može postaviti ovo pitanje. Roditelje često pogađa jer nam osvještava činjenicu da naša djeca počinju shvaćati da svijet nije savršen. Ne možemo ih zaštititi od toga i moraju to prihvatiti. Sasvim je u redu na ovo reći da ne znate razlog. Razgovor će se najvjerojatnije nastaviti i proširiti na detalje, pojedine slučajeve i slično, a ovo je svakako dobra prilika za zbližavanje i izgradnju povjerenja koje dijete ima u vas.

Što znači neka ružna riječ i zašto ne može to govoriti?

Faza psovanja je jako škakljiva, roditelji je žele izbjeći, a često ne uspijevaju. Rijetka su djeca koja ne eksperimentiraju sa psovkama premda uglavnom nemaju pojma što znače. Pokušajte odgovoriti kratko i jednostavno. Ako odužite priču, samo ćete ih zbuniti. Nastojte kontrolirati svoje reakcije jer djeca će najradije ponavljati baš ono što najučinkovitije privuče našu pozornost.

Zašto stvari plaćamo novcem?

Odrastanje u kapitalističkom društvu nameće ovo pitanje kad-tad u odrastanju vašeg djeteta. Mama i tata moraju raditi da bi zaradili novce, kupit ćemo to i to kad budemo imali novaca, ne mogu ti to sad kupiti jer nemam novaca… Djeci se novac spominje vrlo često, čuju razgovore odraslih, taj pojam je svuda oko njih. Pokušajte objasniti u skladu s dobi djeteta, ali uključite dijete u proces objašnjavanja. Provjerite kako dijete do tog trenutka doživljava pojam novca, a to će vam olakšati jer dobra je šansa da dijete već shvaća u određenoj mjeri, a vas će njihova perspektiva usmjeriti da se ne pogubite u nepotrebnim detaljima.

Zašto moram ići spavati?

Ovo pitanje postavljaju djeca koja imaju izražen karakter i odlučnost od najranije dobi. Neka djeca beskompromisno prihvate i osjećaju ovu obvezu kao sasvim normalnu, ne preispitujući razloge. Druga djeca pak na ovaj način pokušavaju razviti vlastitu autonomiju. Ne žele raditi stvari koje njima samima nemaju dovoljno smisla. Ovdje morate biti potpuno jasni i odlučni. Moraju shvatiti da je spavanje potrebno zbog njihove dobrobiti. Objasnite im da, ako ne spavaju, neće imati snage raditi sve one stvari koje najviše vole.

Zašto onaj čovjek spava na ulici?

Još jedan primjer koji roditeljima teško pada, a djeci otkriva tužni dio svijeta. O ovom pitanju možete raspravljati satima i dobra je šansa da će se pokrenuti još nekoliko pitanja koja će biti teška. Dijete mora shvatiti da život nije svima isti. Koliko god bilo teško kad vidite da ga ova tema pogađa, pozitivna strana je što možete djetetu pomoći da razvije empatiju i osjećaj poštovanja prema svim ljudima, kao i da shvati važnost pomaganja drugima.

Izvor: index

Prethodni članakU stolici malih beba pronađeno je 10 puta više mikroplastike nego kod odraslih
Sljedeći članakMama na urnebesan način opisala šest vrsta očeva koje možete susresti pred školom