9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHWizz Air povećava poslovanje u Tuzli: Planirane dvije nove linije, a stiže...

Wizz Air povećava poslovanje u Tuzli: Planirane dvije nove linije, a stiže i treći bazni avion

Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air od decembra ove godine uspostavit će još dvije linije koje će sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli putnike prevoziti u italijanski Milano i njemački Nurenberg.

S Međunarodnog aerodroma u Tuzli putnici trenutno mogu letjeti na 15 destinacija u šest evropskih zemalja, a s decembrom taj broj će biti povećan, shodno uspostavljanju linija za Milano i Nurenberg.

Prilikom današnjeg predstavljanja novih linija, predsjednik Wizz Aira Robert Carey je kazao da ova kompanija nastavlja razvoj i ulaganje i u postcovid periodu.

“S radošću najavljujemo naš dalji rast, odnosno uvođenje nove dvije destinacije. One će nam na Međunarodnom aerodromu u Tuzli omogućiti odlazak i dolazak putnika, razvijanje turizma i povećan rast kompanije”, kazao je Carey.

Wizz Air je strateški orijentisan prema Međunarodnom aerodromu u Tuzli, a osim trenutna dva bazna aviona u ovoj godini je planirano postavljanje još jednog, nakon izgradnje trećeg gatea i proširenja kapaciteta ove zračne luke.

“Trenutno je u fazi revizija za izradu trećeg gatea, nakon čega moramo dobiti određene saglasnosti Ministarstva odbrane BiH jer je zemljište u njihovom vlasništvu. Uz tu saglasnost, nakon dobijanja urbanističke i građevinske saglasnosti plan je objavljivanja javnog tendera, a decembar ove godine optimalan je rok za postavljanje trećeg baznog aviona”, najavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Hamza Bešić.

Ulaganje u treći gate će iznositi okvirno pola miliona konvertibilnih maraka, za što su još ranije osigurana namjenska sredstva. S druge strane, na tuzlanskom aerodromu trenutku su u toku radovi na izgradnji atrija koji će dodatno poboljšati uslugu zračne luke.

“Projekat izgradnje atrija ide prema planiranoj dinamici, a kada je riječ o velikim kapitalnim ulaganjima, sljedeći je treći gate i mi smo zadovoljni kako sve protječe. Kada je u pitanju broj prevezenih putnika, ova godina se ne može porediti sa 2019., ali je znatno bolja u odnosu na 2020. Posebno nas raduju zadnja dva mjeseca jer su nam avioni maksimalno popunjeni”, izjavio je vršilac dužnosti direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Meris Šabanović

U ovom trenutku Wizz Air je jedina aviokompanija koja ima uspostavljen red letenja iz Tuzle, a govoreći o svom položaju na tržištu, Šabanović je kazao da je ova institucija slobodna za pregovore sa svim mogućim partnerima.

S tuzlanskog aerodroma putnici trenutno mogu letjeti u Beč, Friedrichshafen, Memmingen, Basel Mulhouse, Karlsruhe/Baden-Baden, Franhfurt Hahn, Cologne, Eindhoven, Dortmund, Berlin, Billund, Malmo, Vaxjo, Stocholm Skavsta i Gothenburg.

Izvor: klix

spot_img