Vapaj poljoprivrednika zbog suše: Ugroženi smo, cijena žitarica je skočila 100 posto

Suša koja traje već duže vrijeme u našoj zemlji, ali i u velikom dijelu svijeta, poljoprivrednicima pravi ogromne probleme. Kazao je ovo Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, koji je kazao i kako već neko vrijeme traže pomoć vlasti.

Međutim, iako već dva mjeseca, kako je istakao, šalju dopise i zahtjeve Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Federacije, odgovora od njih nema.

“Apelujemo vlastima da reaguju, da izdvoje 20 miliona KM minimalno i da ih rebalanskom budžeta što hitnije usmjere u budžet poljoprivrede, da se urade izmjene i dopune programa i pravilnika i da se povećaju poticaji, kako bi ljudi mogli na vrijeme nabaviti stočnu hranu da bi farme opstale. Zbog suše teško da će biti dovoljno hrane da se prehrani stoka preko zime, kazao nam je Bićo.

Trenutno su, kaže, sve poljoprivredne proizvodnje ugrožene, a posebno je istakao cijenu žitarica koja je porasla za sto posto. S obzirom na to da su žitarice, dodaje, berzanska roba, cijena na tržištu poraste čim se desi neki problem.

“Još uvijek nije kasno da vlast reaguje i da spasi veliki broj poljoprivrednika koji od ovog posla žive. Pomoć bi im sada dobro došla kako bi mogli nabaviti stočnu hranu po trenutnim cijenama, jer su u strahu da će cijene do kraja godine samo rasti, a to bi im samo još više ugrozilo opstanak ukoliko se na vrijeme ne obezbijede”, istakao je Bićo.

Upozorio je da posljedice neće trpjeti samo poljoprivrednici, već i građani koji će onda imati veće cijene svih poljoprivrednih proizvoda.

“Ukoliko niko iz vlasti ne reaguje uskoro onda ćemo sjesti sa ostalim poljoprivrednicima i dogovoriti se o sljedećim koracima. Bojim se samo da će onda jedino rješenje biti zatvaranje farmi i gašenje proizvodnji”, poručio je Bićo.

Izvor: klix

Prethodni članakPredmet “Zenicatrans”: SIPA izuzela dokumentaciju i iz Gradske uprave Zenica
Sljedeći članakPogledajte nevjerovatan trik kako izvući bijele žilice iz piletine