U potresu na Haitiju najmanje 304 mrtvih i 1800 ozlijeđenih. Šteta je ogromna

NAJMANJE 304 osobe su poginule, a 1800 ih je ozlijeđeno u potresu magnitude 7.2 prema Richteru koji je u subotu pogodio jugozapadni dio Haitija, izvijestile su vlasti, dodavši da je potres uništio brojne kuće, škole, hotele i crkve.

Epicentar potresa bio je 8 kilometara od grada Petit-Trou-de-Nippes, što je na udaljenosti od 150 kilometara od glavnog grada te karipske otočne države, Port-au-Princea, izvijestila je Američka geološka služba. 

Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara u subotu oko 8:30 po lokalnom vremenu, osjetio se na Kubi i Jamajci, a nakon njega je uslijedio niz naknadnih podrhtavanja tla.

Za mnogima se još traga, šteta je ogromna

Haićanska civilna zaštita izvijestila je kako se broj žrtava potresa popeo na 304 umrle osobe te najmanje 1800 ozlijeđenih. U akcijama spašavanja hitnih službi i stanovništva mnogi su izvučeni iz ruševina, no za mnogima se još traga. 

U potresu je uništeno najmanje 949 kuća, sedam crkava, dva hotela i tri škole, a oštećeno je više od 700 kuća, sedam škola, tri bolnička centra i zatvor, međutim veće štete nisu zabilježene u pomorskoj, zračnoj i telekomunikacijskoj infrastrukturi.

Premijer Ariel Henry rekao je da je potres u nekim dijelovima zemlje uzrokovao ”veliku štetu” i proglasio jednomjesečno izvanredno stanje.

Rizik od klizišta

Američka geološka služba izvijestila je da je velika količina populacije u riziku od klizišta. Prema izvještaju haićanske civilne zaštite, klizište je blokiralo autocestu između Les Cayesa i grada Jeremie. Spašavanje i sanaciju od potresa moglo bi otežati olujno nevrijeme jer je prema prognozi vjerojatno da će Haitijem proći tropska oluja Grace, koja bi početkom sljedećeg tjedna mogla donijeti jaku kišu i vjetar.

Najsiromašnija država u Americi još se s nelagodom prisjeća potresa koji se dogodio 12. siječnja 2010. Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika. Subotnji potres zemlju je pogodio samo mjesec dana nakon ubojstva haićanskog predsjednika Jovenela Moisea, što je produbilo politička previranja u zemlji.

Američki predsjednik Joe Biden autorizirao je neposredan odgovor SAD-a, a koordinatoricom akcije imenovao je Samanthu Power iz američke Agencije za međunarodni razvoj. Predsjednik Meksika Manuel Lopez Obrador također je najavio da je vladi naložio pripremu za pomoć Haitiju. 

Izvor: index

Prethodni članakRadarske kontrole za danas 15.08.2021.
Sljedeći članakEvo zašto ostatke hrane nikad ne bismo trebali zamatati u aluminijsku foliju