Toplotni val sa sjevera Afrike stigao u BiH: Očekuje nas pakleni vikend

Izgledno je da će ovog avgusta biti oboreni temperaturni rekordi

Toplotni val sa sjevera Afrike stigao je u Bosnu i Hercegovinu, a vrhunac se očekuje za dane vikenda i u ponedjeljak.

Ovo nam je potvrdio meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović. Kako nam je rekao, toplotni val iz Afrike uveliko je zahvatio BiH, što se može vidjeti po visokim temperaturama, ali i prašini po automobilima.

Sparno vrijeme

– Toplo i suho vrijeme prognozira se do 20. avgusta. Promjena u vidu blagog pada temperatura izgledna je od 20. do 25. avgusta, ali i dalje bez padavina. Temperature će biti nešto niže, ali i dalje će biti toplo i sparno – kaže Krajinović.

Za vikend i u ponedjeljak temperature će dosezati i do 42 stepena, kaže Krajinović, te će sutra, najvjerovatnije, proglasiti crveni meteoalarm.

– Našu zemlju zahvatio je peti toplotni val, a izgledno je da će ovog avgusta biti oboreni temperaturni rekordi. Najviša temperatura u avgustu zabilježena je 2007. godine u Mostaru, kada je 10. avgusta izmjeren 43,1 stepen – govori Krajinović, dodajući da su se apsolutni rekordi bilježili u julu.

Zanimljivo je da je 1922. godine najviša zabilježena temperatura na Bjelašnici iznosila 24,9 stepeni.

Što se tiče ostalih gradova, rekordna temperatura u Sarajevu zabilježena je 19. avgusta 1946. godine, kada je izmjereno 40 stepeni, u Bihaću su 8. avgusta 2013. izmjerena 42 stepena, Sanskom Mostu 10. avgusta 42,1 stepen, a u Zenici su 22. avgusta izmjerena 41,3 stepena.

Najniže temperature

Kada smo već danima obuhvaćeni toplotnim valom i ekstremno visokim temperaturama, „rashladimo“ se uz zabilježene minimalne vrijednosti temperatura zraka. U Mostaru (20. avgust 1949.) izmjereno je 9,6 stepeni, Zenici (7. avgust 1976.) 5,1 stepen, Tuzli (16. avgust 1983.) 4, Sarajevu (31. avgust 1978.) 1,2 stepena, a na Bjelašnici 1940. godine izmjerena su minus četiri stepena.

Kada posumnjati na sunčanicu

Najblaži oblik simptoma sunčanice je vrtoglavica. Ako je osobi pozlilo, sklonite je u hlad, rashladite hladnom vodom ili oblogama. Ako je osoba ostala bez svijesti, položite je na bok, rashladite i nemojte joj ništa davati na usta. Zovite ljekara. Ako je pri svijesti, dajte joj da pije ne previše hladne napitke ili vodu.

Savjeti ljekara

Budući da živa u termometru proteklih dana prelazi 30 stepeni, važno je pridržavati se preporuka ljekara. Velike vrućine i vrlo visoko UV zračenje mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe nego i za zdrave ljude.

– Ne izlažite se suncu nepotrebno.

– Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati.

– Zaštitite kožu i oči. Nosite šešir i sunčane naočale.

– Povećajte unos vode.

– Jedite lako probavljivu hranu.

– Nosite laganu odjeću od prirodnih materijala.

– Koristite kreme s visokim zaštitnim faktorima.

Izvor: avaz

Prethodni članakTurski predsjednik Redžep Tajip Erdoan 26.8. stiže u Sarajevo
Sljedeći članakPredmet “Zenicatrans”: SIPA izuzela dokumentaciju i iz Gradske uprave Zenica