Talibani: Rat je završen, postigli smo što smo htjeli, ne želimo živjeti u izolaciji

Spremni smo razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu, poručili su

Glasnogovornik talibanskog političkog ureda Mohamad Naem izjavio je u nedjelju za katarsku tv mrežu Al-Jazeera da je rat u Afganistanu završen, da žele imati odnose sa međunarodnom zajednicom i da to žele ostvariti putem dijaloga, prenosi Hina.

– Postigli smo što smo htjeli, a to je sloboda naše zemlje i neovisnost našeg naroda. Mi smo spremni razgovarati sa svim faktorima u zemlji i grantirati im potrebnu zaštitu – rekao je glasnogovornik Naem dodavši da talibani poštuju prava žena i manjina, kao i slobodu izražavanja u okvirima šerijatskog zakona.

On je naglasio da niti jedna diplomatska misija nije bila na meti, te da će osigurati sigurnost za sve građane i diplomatske misije u Afganistanu.- Vjerujemo da strane snage neće ponovno pokušati sa projektima koji su se pokazali promašenima. Nećemo nikome dozvoliti da koristi našu zemlju da bi napadao druge, a mi nikome ne želimo zlo. Nećemo se miješati u poslove drugih, ali isto tako nećemo dozvoliti da se drugi miješaju u naše poslove – izjavio glasnogovornik talibanskog političkog ureda, prenosi Hina.Naem je kazao da su spremni razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu sada kada su talibani preuzeli vlast u zemlji:

– Mi svaki korak poduzimamo odgovorno kako bi bili u miru sa svima. Spremni smo razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu. Mi ne želimo živjeti u izolaciji i želimo imati odnose s međunarodnom zajednicom. Imamo nekoliko kanala komunikacije sa stranim državama i želimo ih razviti. Od svih zemalja tražimo samo to da sjednu s nama za stol kako bi riješili probleme.

Izvor: avaz

Prethodni članakSTIŽE NAGLA PROMJENA VREMENA: Izdržite još malo, temperature padaju za 15 stepeni…
Sljedeći članakRadnici Binasa u Bugojnu obustavili proizvodnju, duguju im se plaće i topli obroci