7.7 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiStručnjaci pojasnili zašto koža može jako svrbjeti nakon kupanja u bazenu

Stručnjaci pojasnili zašto koža može jako svrbjeti nakon kupanja u bazenu

KUPANJE u bazenu za mnoge je spas od ljetnih vrućina. No ponekad to može izazvati iritaciju kože koja se odlikuje osipom.

Koža nekih ljudi reagira na klor i ne moramo nužno biti alergični na taj sastojak da bismo na koži uočili crvenilo i osip. Pod rizikom su svi koji imaju osjetljivu kožu. 

Klor je neophodan za zdravlje bilo koga tko se kupa u bazenu jer ubija sve klice od kojih se možete razboljeti. Znači li to da se morate odreći kupanja u bazenu ako koža reagira na klor? Evo što kažu stručnjaci. 

Što je osip uzrokovan klorom?

Jednostavno, riječ je o osipu koji se javlja nakon kupanja u kloriranom bazenu, kaže za Health dermatologinja Alicia Zalka. 

Osip uzrokovan klorom je osjetljivost poznata kao kontaktni dermatitis, a ne prava alergijska reakcija. 

“Nakon kupanja u jednom bazenu možete imati osip, nakon kupanja u drugom ne. Što je više kemikalije, to je reakcija veća. Dakle, ako se kupate u bazenu s vrlo visokom razinom klora, vaša koža će možda reagirati, dok u onima s nižom razinom klora neće”, dodaje dermatolog Steven Rasmussen.

Ulogu igra i količina vremena koju provodite izloženi kloru, odnosno u bazenu. Oni koji imaju osjetljivu kožu poput osoba s ekcemom ili psorijazom podložniji su razvoju osipa, kao i pojedinci s kronično suhom kožom. Dobra vijest je da ovaj osip nije zarazan pa ga ne možete prenijeti na druge.

Koji su simptomi osipa uzrokovanog klorom?

Liječnici kažu da su se u praksi susreli s nekoliko simptoma osipa uzrokovanog klorom. To su crvenilo kože, osjetljivost kože, svrab, osip na koži i ljuskanje kože.

U nekim slučajevima, ako je iritacija dovoljno jaka, zahvaćena koža također može ispucati, krvariti ili se na njoj mogu stvoriti čirevi, navodi Medical News Today.

Kako se osip liječi?

Prvo, važno je otuširati se odmah nakon plivanja, odnosno dodira s nadražujućim sredstvom. Nježno osušite kožu, a zatim nanesite hidratantnu kremu bez mirisa. U međuvremenu izbjegavajte daljnje izlaganje kloru dok se simptomi ne poboljšaju. Hladna kupka umjesto vrućeg tuša, dok se simptomi ne poboljšaju, također može biti od pomoći.

Dr. Zalka kaže da se u slučaju jakog svraba možete javiti svom liječniku koji može prepisati 1%-tnu kremu na bazi hidrokortizona, a olakšanje u slučaju da od svraba ne možete spavati mogu pružiti antihistamini. 

“Primjena nježnih antioksidansa, poput topikalnog seruma vitamina C ili niacinamida, također može pomoći u poništavanju učinaka klora”, kaže ona.

Kako spriječiti osip uzrokovan klorom?

Jedan od mehanizama prevencije za izbjegavanje osipa uzrokovanog klorom je nanošenje vazelina na kožu prije ulaska u vodu.

“Djelovat će kao prepreka kemikaliji, minimizirajući njegovu interakciju s kožom”, objašnjava dr. Zalka. “Svakako nanesite i kremu za sunčanje na bazi cinka.”

Kad završite s plivanjem, odmah skinite kupaći kostim ili gaćice i temeljito isperite kožu običnom vodom pod tušem ili vrtnim crijevom kako biste uklonili vodu iz bazena s kože. Rasmussen kaže da je važno nanijeti hidratantnu kremu nakon tuširanja kako se klor ne bi zadržao na koži. Ponovno nanesite vazelin na kožu prije spavanja na područja koja su suha, dodaje dr. Zalka.

I dr. Zalka i dr. Rasmussen savjetuju da se držite podalje od bazena ako osjetite bilo koju vrstu osipa ili iritacije kože.

Izvor: index

spot_img