Savjet multimilijardera: Kako da postanete bogati?

Multimilijarder Voren Bafet je 1999. godine dao savet o tome kako postati bogat, a za koji se smatra da se i danas primjenjuje.

“Ako želite biti bogati kao Voren Bafet, nemojte čekati da počnete”, ovo je Bafet poručio prije 22 godine na godišnjoj skupštini dioničara konglomerata Berkšir Hatavej kada je upitan kako steći bogatstvo od 30 milijardi dolara, na koliko je tada procijenjeno njegovo.

Tada je imao 68 godina, a u međuvremenu je njegovo bogatstvo poraslo na više od 100 milijardi dolara.

Govoreći o tome kako steći bogatstvo istakao je da je “kamata najbolji investitorov prijatelj” te je sticanje bogatstva uporedio sa kotrljanjem grudve nizbrdo, prenosi crnogorski portal “Bankar”.

“Počnite rano. Kada sam ja počeo da stičem bogatstvo to je bila mala grudva na vrhu veoma dugog brda. Trik je u tome da treba imati dugo brdo – početi sa tim vrlo mlad ili doživjeti da budeš veoma star”, rekao je Bafet.

“Prorok iz Omahe”, kako je Bafetov nadimak, obrazložio je šta bi učinio da je 1999. završio fakultet i da je tada imao 10.000 dolara za investiranje.

“Vjerovatno bih se fokusirao na manje kompanije zbog toga što bih radio s manjim iznosima novca i zbog toga što tada postoji veća mogućnost da se nešto predvidi”, naglasio je i dodao da bi svaku kompaniju izučavao po abecedi i tako počeo svoj put ka bogatstvu.

Smatra da investitori moraju sami da se snalaze i oslone na svoje znanje i intuiciju u trenutku kada su u potrazi za perspektivnim firmama u koje žele da ulože novac. Prema negovim riječima, pametni investitor daje sve od sebe kako bi naučio ono što zna i ono što ne zna i da djeluje vrlo energično onda kada smatra da je nešto dobra prilika.

Nedavno je izjavio i to da je iznos njegovog bogatstva “neshvatljiv”, piše “CNBC”.

Prethodni članakGenijalan trik za usisavanje mrvica iz nepristupačnih otvora
Sljedeći članakFotografija medvjeda postala hit, nije teško uočiti zašto