Pečenje je najgora metoda za pripremu mesa

Je li vas nekad zabolio trbuh nakon što ste pojeli pečeno meso? Ako da, onda niste jedini, pokazalo je novo istraživanje.

Naime, istraživači su analizirali kako različite metode pripreme mesa utječu na ljudsko tijelo te su ustanovili da je prženje mesa najgora metoda.

Studija je objavljena u časopisu Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, a istraživalo se kako različiti načini kuhanja i pripreme mesa utječu na “probavljivost mišićnih proteina u gastrointestinalnom traktu”.

Istraživači su ispitivali sljedeće metode: kuhanje, prženje, roštiljanje, priprema u mikrovalnoj pećnici, pečenje, kuhanje na pari, pirjanje i sous vide metoda kojan podrazumijeva da hranu treba zatvoriti u plastičnu vrećicu i pri tome eliminirati sav zrak.

Ova posljednja metoda pokazala se kao najbolja, odnosno meso pripremljeno na takav način najlakše se probavlja. Hrana tako postaje znatno lakša za probaviti, pokazalo je istraživanje.

Sous vide, što na francuskom znači “pod vakuumom”, odnosi se na postupak vakumiranja hrane u vrećici, a zatim kuhanja na vrlo preciznoj temperaturi u vodenoj kupelji. Ova tehnika daje rezultate koje je nemoguće postići bilo kojom drugom metodom kuhanja.

S druge strane, pečenje i dinstanje mesa imaju najmanje poželjne učinke na probavu, prenosi Eat this. Prema rezultatima, ove dvije posebne metode kuhanja mesa “mogu izazvati nepovoljne promjene”, poput viška proizvodnje G.I. kiseline, povećanje spojeva koji mogu uzrokovati stvaranje plinova i “smanjenje osjetljivosti proteina tijekom probave u probavnom sustavu”.

Izvor: N1

Prethodni članakOvo je pet najzdravijih konzerviranih namirnica
Sljedeći članakZbog čega se plijesan pojavljuje u kući i kako to spriječiti?