Ovo jezero u BiH morate posjetiti

Jezero se prostire kroz kanjon Drine, sve do Višegrada, na oko 50 kilometara i cijelom dužinom je plovno

Plaža Oštrika na lijevoj obali akumulacionog jezera Perućac Hidroelektrane „Bajina Bašta“, u srebreničkoj općini, ovog ljeta je dosta posjećenija u odnosu na ranije godine. Razlog za to je, kako kažu u Turističkoj zajednici Srebrenice, aktuelna povoljna situacija kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

Uređena plaža

Jezero Perućac prostire se kroz kanjon Drine, sve do Višegrada, na oko 50 kilometara i cijelom dužinom je plovno. U toplim ljetnim danima brojni građani Srebrenice sve više posjećuju ovo jezero, posebno uređenu plažu Oštrika. Brojni vlasnici zemljišta su napravili i vikendice u kojima borave ljeti. Turistički potencijali ovog jezera nisu do kraja iskorišteni, a jedna od atrakcija je tradicionalna “Pančićeva regata“, koja svakog ljeta okupi veliki broj posjetilaca.

Beganović čamcem vozi do Žepe
Beganović čamcem vozi do Žepe

– Mnogi Srebreničani, ali i oni iz susjednih općina, kao i dijaspora, zbog koronavirusa, ovog ljeta nisu odlazili na more. Oni su svakodnevno dolazili na Oštriku i tu se kupali, odmarali i vozili prelijepim kanjonom od Oštrike do Žepe – kaže Jasmir Beganović, vlasnik obnovljenog restorana na ovoj destinaciji.

Svi uvjeti za odmor

Zadovoljan je posjetom turista i poslovanjem restorana. Zainteresirani mogu prenoćiti u nekoliko bungalova.

Beganović kaže da je moguća i plovidba čamcem do Žepe. Ugođaj traje oko četiri sata, zavisno od toga koliko se turisti žele zadržati u Žepi i prelijepim kanjonima, gdje imaju priliku gledati divokoze kako padinama kanjona silaze do jezera i piju vodu.

Kupuju placeve

Asfaltiranjem puta od Kragljivode do Oštrike, u dužini od deset kilometara, Srebreničani su masovno počeli obnavljati svoje u ratu porušene vikendice. Dosta je onih koji su kupili placeve i izgradili nove objekte za odmor.

Izvor: avaz

Prethodni članakNATO pomaže da aerodrom u Kabulu ostane otvoren, ne treba priznati talibane kao vladu
Sljedeći članakSredinom naredne sedmice očekuju se kiša i niže temperature